Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Göran Greider: Tragedin i Hedemora

Socialtjänsten

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Intet ont anande slår jag på radion en förmiddag och får höra ett reportage om socialtjänsten i Hedemora som nästan däckar en. För fyra år sedan begick en trettonårig flicka självmord. Hennes pappa fann henne död.

Då hade han sedan länge försökt få socialtjänsten i Hedemora att hjälpa dottern eftersom han såg så många tecken på självmordstendenser. Men ingenting hände; hans rop på hjälp åt sin tonårsdotter avfärdades. Och till slut inträffade alltså det fruktansvärda.

Annons

Hedemoraryttaren, skulptur i en rondell i Hedemora.

Bild: Staffan Björklund

Det är P1 Kaliber, i Sveriges Radio, som gjort granskningen av hur kommunen i Hedemora agerat. Och det visar sig att socialtjänsten lagt orosanmälan på orosanmälan på hög utan att göra något åt dem eller varit långsamma i åtgärdandet.

Annons

Ingen vet vilka konsekvenser det fått för utsatta människor. Socialsekreterare som försökt larma har trakasserats eller tvingats sluta (en av dem har fått tillbaka sitt jobb nu). Inspektionen för Vård och omsorg har utrett och utreder problemen.

Den sista försvarslinjen för utsatta barn, och utsatta överhuvudtaget, i samhället är de sociala myndigheterna. När föräldrar och familjer inte orkar, eller än värre, när de sviker och när den närmaste omgivningen inte rår på problemen eller kanske inte ens ser dem, då ska de sociala myndigheterna finnas där.

När sociala myndigheter inte orkar – då orkar ingen. Då väntar tragedierna runt hörnet, i Hedemora och på andra platser i landet.

Gör de inte det, ja då kan det bli så att ingenting längre står i vägen för en realiserad tragedi, så som det gick med den trettonåriga flickan.

I Kalibers granskning fläks en bild ut av kommunens socialtjänst som får lyssnarna att baxna. Plötsligt hittas ett förråd där en massa försvunna och eftersökta handlingar hittas. Arbetsmiljön har varit under all kritik. Den som fört fram kritik internt har legat illa till.

Annons

Förklaringar till detta? Sannolikt handlar det mycket om en överansträngd socialtjänst och chefer som inte förmått hantera situationen.

Och frågan inställer sig: I hur många kommuner krisar socialtjänsten? Hur kommer det att se ut om några år när besparingar slagit än hårdare?

När sociala myndigheter inte orkar – då orkar ingen. Då väntar tragedierna runt hörnet, i Hedemora och på andra platser i landet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan