Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Förebygg fallolyckor och minska dödsfallen

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Förra året omkom 47 personer i Dalarna till följd av en fallolycka. Trots detta lägger samhället en tiondel så mycket resurser på att förebygga fallolyckor som att förebygga trafikolyckor. Det finns ett behov av att öka investeringarna i medicinsk forskning och utveckling för att stärka medborgarnas hälsa och rädda liv.

Det finns ett behov av att öka investeringarna i medicinsk forskning och utveckling för att stärka medborgarnas hälsa och rädda liv, skriver debattörerna. Foto: TT

Värdet av medicinsk forskning och utveckling är stort, men investeringarna är mindre än vad som är motiverat. I samband med den internationella benskörhetsdage den 20 oktober lyfter vi ett exempel på det.

Annons

Benskörhet är en folksjukdom där skelettet försvagas snabbare än normalt. Det blir skört och minsta snubbling och fall kan resultera i ett brott på skelettet. Under förra året fick 1701 invånare i Dalarna över 65 år sjukhusvård till följd av en fallolycka. Det är en ökning med över två procent jämfört med år 2017. Äldre och kvinnor efter klimakteriet är särskilt drabbade. Varannan kvinna och var fjärde man beräknas någon gång i livet drabbas av en benskörhetsfraktur.

Annons

Varannan kvinna och var fjärde man beräknas någon gång i livet drabbas av en benskörhetsfraktur

Utöver ett stort mänskligt lidande för den drabbade innebär benskörhet stora samhällskostnader. År 2017 inträffade 120 000 benskörhetsfrakturer i Sverige vilket innebar en sjukvårdskostnad på 19,7 miljarder kronor. Den årliga kostnaden väntas stiga med nästan 30 procent fram till år 2030.

Trots detta lägger samhället bara en tiondel resurser på att förebygga fallolyckor som att förebygga trafikolyckor. En anledning kan vara att få är medvetna om att fallolyckor är den olyckstyp som leder till flest dödsfall.

En ny Sifo-undersökning visar att enbart 13 procent av allmänheten i Norra Mellansverige har den kännedomen. Hela 68 procent tror felaktigt att trafikolyckor är den olyckstyp som leder till fler dödsfall. En tidigare undersökning visar att också politiker har mycket dålig kunskap om fallolyckor.

Vi vill poängtera hur viktigt det är att stärka medicinsk forskning och utveckling för hälsa. I fallet benskörhet kan fallförebyggande åtgärder minska fall och fallskador med 30-60 procent. Forskningsprojekt ger kunskap om fallprevention och utveckling av lösningar. Forskning och utveckling har också gett behandlingar med benspecifika läkemedel efter en benskörhet och dessa minskar risken för en ny fraktur minskar med 42 procent. Det här är bara ett par exempel på värdet av forskning.

Annons

Annons

För att kunna möta utmaningen med ökad ohälsa vill Forska!Sverige att de statliga investeringarna i medicinsk forskning fördubblas till fyra öre per vårdkrona. Invånarna i Dalarna håller med: 81 procent av allmänheten i Norra Mellansverige tycker enligt en annan Sifo-undersökning att förslaget är bra.

Nu är det upp till de politikerna att leva upp till befolkningens rättmätiga förväntningar och satsa på en vård i världsklass, med hjälp av stärkt forskning och innovation.

Anna Nilsson Vindefjärd Generalsekreterare, Forska!Sverige

Malin Parkler VD Pfizer

Lotta Håkansson Ordförande Reumatikerförbundet

Heidi Stensmyren Ordförande Sveriges Läkarförbund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan