Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Mer skada än nytta att avverka granar i skyddade områden

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Granbarkborren lever i äldre granar, här nyss framkrupen ur barken. Foto Henrik Larsson, Ludvika

Annons

I en debattartikel i DD den 22 oktober påstår Mellanskogs representanter att naturreservat är yngelhärdar för barkborrar och att bekämpningsåtgärder måste utföras även i skyddade skogsområden. Detta är något som vi starkt ifrågasätter, och som vi dessutom anser vore kontraproduktivt.

Vi förstår den oro som uppstått efter de starka angreppen av granbarkborre som påbörjades i Götaland och södra Svealand med en början torrsommaren 2018. I Dalarna är det nog framförallt de sydligaste kommunerna Smedjebacken och Avesta som är drabbade mer än vanligt. Skulle det till exempel bli ytterligare en torr och varm sommar, eller stora vindfällningar, så kan läget snabbt förvärras och riskera att bli okontrollerbart.

Annons

Annons

I skyddade områden med en mer naturlig skog är artrikedomen betydligt större. Detta gäller även de fiender som angriper granbarkborre. Mer än hundra olika arter av rovlevande flugor och skalbaggar, samt parasiterande steklar, angriper granbarkborrarnas larver. Detta gör att förökningsframgången hos barkborrarna normalt är mycket mindre i skyddade områden.

I den brukade skogen hinner inte dessa fiender med, då det är för långt mellan de döda träden i tid och rum, medan barkborrarna snabbt kan sprida sig över mycket stora områden (miltals).

I själva verket gynnas granbarkborrarna framförallt i den brukade skogen genom de skarpa kanter som skapas genom kalhyggesbruket, och genom att man planterat gran i alltför torra lägen.

DD den 22 oktober.

Vi anser därför att det skulle göra mer skada än nytta om man börjar avverka angripna granar i skyddade områden. Dessutom, går man in i skyddad skog finns risken att man trasar sönder bestånden och genom detta gör bestånden ännu mer attraktiva för angrepp följande år.

Det kan dock inte uteslutas att angränsande skog ibland kan angripas till följd av förekomster av granbarkborre i skyddad skog. Detta gäller dock enbart om rikligt med vindfällen skapats i kanter av reservat, då vindfällen är särskilt gynnsamma för granbarkborre. I sådana fall bör markägare möjligen ersättas för den skada detta orsakar på direkt angränsande skog.

Sist men inte minst bör det has i åtanke att vi i skogsvårdslagen jämställt naturvård med produktionsmål. Granen är det trädslag som hyser den största biologiska mångfalden, och huvuddelen av dessa arter är bundna till död ved.

Bengt Ehnström, professor

Lars-Ove Wikars, doktor i entomologi

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy