Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Robert Sundberg: SDs LO-män och TCO-kvinnor

SCBs resultat i fack- och yrkesgrupper

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Vattenflaskor med texten "Förändring på riktigt" hos Sverigedemokraterna under Almedalsveckan 2018. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT.

Annons

Tisdag 10 december kom Statistiska centralbyrån, Scb, med detaljerna i sin stora mätning, som publicerades en vecka tidigare gällande partiernas väljarstöd.

I detaljerade delen går det att se hur väljarnas partisympatier är utifrån mindre grupper. De är kön, inkomst, ålder, bostadstyp, utbildningsnivå, facklig tillhörighet och några till.

Publiceringen av detaljerna skedde halv tio på tisdagsförmiddagen. I SR Ekot klockan tio tas resultat i mätningen upp. Det fokuseras på väljarstödet bland LO-medlemmar.

Sverigedemokraterna får 27,3 procent i LO-gruppen, vilket är högsta stödet för partiet i den gruppen som SCB uppmätt. Socialdemokraterna får 35,5 procent och är fortfarande största parti bland LOs medlemmar.

Annons

Ser man i SCB-mätningen finner man att nedgången för S i LO-gruppen och uppgången för SD båda är statistiskt säkerställda.

Annons

Om man ser på manliga LO-medlemmar får SD 33 procent bland dem mot 30 procent för S. Antalet tillfrågade är dock för litet för att statistiskt säga att stödet för SD är större än stödet för S i den gruppen. Stödet för SD och S är jämnstort på cirka 30 procent bland manliga LO-medlemmar, kan det påstås.

Stödet för S bland LO-män har dock minskat statistiskt säkerställt sedan mätningen i maj. För SD bland LO-män har det varit en uppgång, men den var inte statistiskt säker.

Bland LO-kvinnor har S 41 procent, efter en minskning som inte var statistiskt säker. Bland LO-kvinnor har SD drygt 20 procent.

Ser man på andra fackförbund har S ett stöd på drygt 29 procent bland TCO-medlemmarna, ungefär som i maj. S är fortsatt största parti i TCO-gruppen. M är näst störst på drygt 20 procent. SD har ökat statistiskt säkerställt från 9,2 procent till 12,8 i TCO-gruppen och är tredje största parti i TCO.

SD-ökningen kommer främst genom en statistiskt säkerställd ökning bland kvinnliga TCO-medlemmar (från 3,7 procent i maj till 9,4). Bland manliga TCO-medlemmar är SD-ökningen marginell, drygt en procentenhet till drygt 16 procent.

En ballong med SDs partiförkortning, i ett träds grenar. Foto Pontus Lundahl / TT.

Bild: TT

Om man ser på akademikerna i SACO har S nästan oförändrat stöd även där, likt i TCO, på 26 procent. Partiet är störst, före M på drygt 18 procent. V har 13 procent och MP drygt 12 procent.

Annons

Annons

C har i SACO nästan 11 procent. Det är mer än L på 8,8 och mer än C-stödet totalt i landet, som är 7,3 procent. Att C har så högt stöd bland akademikerna i SACO är nytt och förekom inte fram till för några år sedan. SD har ett lågt stöd i SACO, 4,5 procent.

Det är intressant att se på gruppen företagare. SD brukar ha starkare stöd där än sitt rikssnitt. Bland företagarna har SD ökat statistiskt säkerställt senaste halvåret, från 17,9 procent till 25,8. Också M har ökat statistiskt säkert bland företagarna, från 23,2 procent till 28,9. Felmarginalen är fyra procentenheter så det går inte att säga säkert om SD eller M är störst bland företagare. De är ungefär jämnstora.

Både S och KD har minskat statistiskt säkerställt bland företagare, till 9,8 procent respektive 8,1.

Om man bortser från företagare så visar S tendens på att vara ett parti som har ungefär samma stöd i alla grupper, men lite mer bland LO-medlemmar. Ett catch-all-parti, fånga alla-parti, brukar statsvetare kalla det.

Utifrån detaljerna i SCB-mätningen framgår att SD ökat både bland arbetarna i LO och företagarna. I LO har det skett bland män och på bekostnad av S särskilt bland män. SD har också ökat i TCO, men främst bland kvinnor.

Om man summerar är S största parti bland arbetarna i LO, men även i TCO och SACO. S har visserligen störst stöd i LO, 35,5 procent. Men S har även över sitt rikssnitt på drygt 26 procent i TCO där S har 29 procent. I SACO är S på sitt nationella snittstöd med 26 procent. Bland företagare har S lågt stöd, knappt tio procent.

Annons

Annons

Om man bortser från företagare så visar S tendens på att vara ett parti som har ungefär samma stöd i alla grupper, men lite mer bland LO-medlemmar. Ett catch-all-parti, fånga alla-parti, brukar statsvetare kalla det.

SD är ett parti med stort stöd både av LO-medlemmar, drygt 27 procent, och företagare, 26 procent. I båda fallen är det över partiets rikssnitt på knappt 23 procent. SD har även ökat i TCO, särskilt bland kvinnor.

SD kan kanske kallas ett arbetar- och företagarparti, med ökande stöd bland tjänstemän.

Och så har vi C, med nästan 11 procent i SACO och bland företagare (inklusive lantbrukare). Ett akademiker- och företagarparti, där företagen är främst lantbruksföretag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan