Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Debatt: Många känner ångest inför julen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Växande klyftor, ensamhet och ekonomisk utsatthet. Många känner ångest inför julen. Foto: TT

Annons

Nu är det snart juletid. Många ser fram emot lediga dagar, umgänge med släkt och vänner, julklappar och mycket god mat. Men för många är det en tid av ångest och otillräcklighet. Många familjer klarar inte att köpa julklappar till sina barn, matkontot räcker inte till. Många är också ensamma och när släktträffar och julfester frodas känns ensamheten ännu tydligare.

Skillnaderna mellan fattiga och rika kommer också att fortsätta att öka den kommande 15 åren, om politikerna inte agerar

147 000 barn lever i en utsatt ekonomisk situation, enligt de senaste siffrorna från SCB. Det betyder att familjen de lever i inte har tillräckligt med pengar för att täcka basbehoven, som mat, boende, el, försäkringar med mera. Under julen blir det extra tydligt för många föräldrar att ekonomin inte går ihop.

Annons

Annons

I dagarna konstaterar dessutom långtidsutredningen att inkomstskillnaderna ökar i Sverige. Klyftorna mellan rika och fattiga växer. De som har välavlönade jobb och stora kapitalinkomster tjänar allt mer, medan andra stora grupper halkar efter. Skillnaderna mellan fattiga och rika kommer också att fortsätta att öka den kommande 15 åren, om politikerna inte agerar.

Ungefär 300 000 personer beräknas vara socialt isolerade i Sverige. Mest ensamma är de äldre. Minst var tionde över 75 år träffar inte anhöriga, vänner eller bekanta mer än ett par gånger i månaden.

Hur påverkar de växande klyftorna samhället och vår framtid? Hur påverkar den utbredda ensamheten människorna och samhällsbygget?’

Är det inte dags nu för alla politiker att inse att de ekonomiska och sociala klyftorna förstör samhället, förstör för kommande generationer, förstör även för de rika eftersom tillväxt och lönsamhet i företagen minskar. Hela vår demokratiska uppbyggnad av samhällsordningen riskeras. Den politiska populismen växer och tilltron till det politiska systemet vacklar.

Hur svårt kan det vara för våra beslutsfattare att inse detta och handla därefter? Hur många vittnesmål och varningssignaler krävs för att vi ska få en samhällsordning som ställer solidaritet, jämlikhet och medmänsklighet före egoism, vinstintresse, och människoförakt?

Annons

I Verdandi hyser vi en stark tilltro till människors kraft, vilja och kunskap, till människors förmåga och vilja att samarbeta, att visa solidaritet med andra. Vi arbetar i det stora och i det lilla, med frågor som berör människor.

Annons

Vi driver opinion och vi arbetar med att skapa gemenskap – särskilt nu i juletid, då vi bjuder in till alternativa helgfiranden.

Där möter vi människor med stor insikt om livets svårigheter - och glädjeämnen. Vi möter vittnesmål om sociala skyddsnät som inte fungerar, om regler som krockar, om förakt i bemötandet från myndigheter och beslutsfattare, om främlingsfientlighet, om mobbning när inte ens barn har senaste prylen, om ensamhet.

Därför skriker vi till nu – om orättvisor, om ensamhet, om fattigdom och växande klyftor.

Vi skriker trots att det är juletid och julefrid, vi skriker för att det är nödvändigt innan vårt samhälle går sönder.

Verdandi Dalarna

Annakari Berglund, ordförande

Annons

Annons

Till toppen av sidan