Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Robert Sundberg: SD på 24 procent borde få växtvärk

Partiernas väljarstöd

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Några mätningar och sammanställningar på senare tid visar att Sverigedemokraterna är det största partiet. Fredag 17/1 kom Sifo med sin mätning för januari som visade det.

Och måndag 20/1 publicerade TV4 en sammanvägning av de senaste mätningarna, gjord av Göteborgs universitet. Även den visade att SD är störst.

I Sifo fick SD 23,8 procent och Socialdemokraterna 23,5 procent. I sammanvägningen i TV4 fick SD 24 procent. S fick även där 23,5 procent.

I januari-Sifo fick S näst lägsta stödet sedan Sifos start 1967. Lägst stöd, 23,2 procent, fick S i januari 2016. Det ansågs ha berott på missnöje med en stor flyktingmottagning 2015.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Anders Wiklund / TT.

Annons

Annons

Jimmie Åkessons parti anses ha gynnats under hösten 2019 av att frågor om brott, med skjutningar och sprängningar, och invandring med därtill hörande integration med bostäder, jobb och annat, har dominerat debatten.

På drygt nio år har SD fyrdubblats i väljarstöd sedan partiet kom in i riksdagen 2010. SD har även närmat sig M och tagit ställning för en moderatledd regering, med moderatledaren som statsminister, efter valet 2018.

Och SD är det parti som mest talar om ett framväxande konservativt block med SD, M och KD.

Ett parti som växt så snabbt, från fem procent till 24 på drygt nio år, brukar få växtvärk med slitningar mellan sina vänster- och högerflyglar. Det har inte skett i SDs fall.

Trots att SD låst sig vid att förorda högerliggande politik, med stöd till M-partiledaren som statsminister, skrämmer det inte bort de väljare som SD har fått från S.

SD säger sig vara emot eliter: de politiska, massmediala, kulturella, vänsterliberala. Men man hör sällan SD uttrycka kritik mot ekonomiska eliten. Det är den som brukar gynnas av den politik som M driver.

Slitningarna mellan höger och vänster i lilla L verkar konstigt nog vara större än i 24-procentiga SD.

Annons

Många väljare tolkar in att stöd till SD ska ge saker som inte bara mindre invandring. Utan även ge sådant som är oförenligt, som ökad välfärd, högre pensioner, starkare försvar, satsningar på polis- och rättsväsen och oförändrade eller lägre skatter, exempelvis på bränslen.

Läget för L är för övrigt problematiskt med 3,9 procent i Sifo och 3,7 i TV4. Med partiets sakpolitiska framgångar i januariavtalet, som värnskattens borttagande, borde det gå bättre för L.

Slitningarna mellan höger och vänster i lilla L verkar konstigt nog vara större än i 24-procentiga SD.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan