Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Robert Sundberg: Hem till byn förr och nu

Svensk nutidshistoria

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Presskonferens 1999 inför nya omgången av SVTs Hem till byn. (Fr. v. övre raden) Anders Jansson, Carl-Ivar Nilsson, Lars Green och Ulf Dohlsten. (Fr. v. nedre raden) Kerstin Tidelius, Jackie Söderman (regissör) och Bengt Bratt (manusförfattare). Foto: Annette Friberg/SCANPIX.

Annons

Härom dagen slog jag på teven och fastnade framför ett avsnitt av tv-serien Hem till byn. Det var första avsnittet i första säsongen från 1971.

Serien, skriven av Bengt Bratt, har uppmärksammats mycket genom åren och har återkommit i omgångar över ett spann på flera årtionden. Den har därmed kommit att skildra utvecklingen av det svenska samhället.

Det var andra halvan av första avsnittet jag såg. Jag tänkte det skulle vara intressant att se ett tag på serien och dess skildring av det svenska samhället för nästan 50 år sedan.

När det program jag såg på sändes första gången var det ett inlägg i den debatt som fanns på den tiden med avfolkningen av landsbygden och avvecklingen av de små lantbruken. Senare säsonger, som på 90-talet, kom att handla om den tidens förändringar, som inträdet i EU.

Annons

Annons

Ju mer som jag såg på programmet från 1971 desto mer kände jag igen mig i flera av dagens samhällsproblem. Det var en liten butik i byn som stod inför att upphöra eftersom kundunderlaget minskade.

Det var skogsbruk med minskande lönsamhet, eftersom många kostnader för avverkning och framkörning av timret tog allt större del av timrets värde.

Det var vardaglig diskussion om bilreparationer och vad som var lönsamt att hålla på med utifrån folks vilja att betala och olika typer av beskattning.

Ungdomens beteende, intresse för musik och annat som var på modet och ointresse för den lokala bygdens situation och framtid skildrades.

Och så var det vägunderhåll som riskerade att dras in, eftersom trafiken var för liten. En scen när en man i bil kör fram och tillbaka över en vajer som räknar fordon är en scen som många brukar minnas från serien.

Naturligtvis fanns mycket som var gammalt som de typer av bilar, mopeder och traktorer som var med, liksom husens interiörer med sådant som var tidstypiskt då som möblering, grammofonspelare, kläder och annat.

En kvinna som matar ett litet barn röker samtidigt. Det var kanske ett vardagligt beteende då, men framstår som fel och hälsovådligt för barnet nu apropå riskerna med passiv rökning.

Många av beteendena är tidlösa. Exempelvis en äldre mans samtal med en yngre man, som inte varit i byn på länge, avbryts av en annan yngre man. Det var ohövligt både då och nu.

Annons

Några män som jobbar vid ett timmerupplag börjar gräla, ett tidlöst beteende.

Annons

Hem till byns tre omgångar 1971, 1973 och 1976 skildrade den tidens reaktion mot avfolkningen av landsbygden och avveckling av små jordbruk och överföring av arbetskraft till industrin.

Nu framstår dessa samhällsproblem, med nedläggning av butik, indraget vägunderhåll och färre jobb på små orter, konstigt nog som mer aktuella än för 25 år sedan.

Nu finns få jordbruk med mjölkkor kvar och de som finns är nästan alla stora och har avancerad teknik för mjölkning.

I mitten av 90-talet sändes en ny säsong av Hem till byn. De tidigare säsongerna sändes i repris inför det. När jag såg avsnitt då tänkte jag på serien som ett historiskt dokument om hur det var för ett par årtionden sedan.

När jag ser ett avsnitt nu framstår dessa samhällsproblem, med nedläggning av butik, indraget vägunderhåll och färre jobb på små orter, konstigt nog som mer aktuella än för 25 år sedan.

Annons

Annons

Till toppen av sidan