Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Robert Sundberg: Missnöjet kan vinna val

Väljarnas partisympatier

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

I Ipsos för januari får Socialdemokraterna 23 procent. Sverigedemokraterna är största parti på 24 procent. En och en halv miljon väljare stöder Jimmie Åkessons parti. SD är jämnstort med M och KD, vars 17 och 7 procent når upp till det stöd SD når ensamt.

Vad beror det låga stödet för regerande S på? Ja, dels är det missnöjet som sedan oljekrisen 1973 mellan valen drabbar regeringar. Dels är det den politik som S i regeringsställning för, som är för högerliggande och liberal.

Borttagen värnskatt för de med höga inkomster, en arbetsförmedling som nästan privatiserades och annat som de liberala partierna fått igenom i januariavtalet har ogillats av S-väljare.

Och för lite har anslagits till välfärden i kommuner, regioner och statliga verksamheter. Fem eller 7,5 miljarder kronor mer hjälper inte annat än marginellt. En del hål täpps till med dem. Men för påtagliga förbättringar är det för litet.

Annons

Annons

En ballong, i ett träd, med Sverigedemokraternas förkortning på den. Foto: Pontus Lundahl / TT.

Bild: TT

De skjutningar och sprängningar som varit under hösten och början av året har satt lag och ordning i centrum av debatten. En del gärningsmäns och offers etniska bakgrund har aktualiserat frågan om invandring.

Den frågan har varit politikens heta potatis. Och SD har varit alternativet för de som vill markera missnöje med invandringen, i dess olika former från asylsökande till arbetskraftsinvandrare.

Eget intresse av att inte få fler att konkurrera om jobb, bostäder, utbildningar och annat har lett en del tidigare anhängare av M och S att uppge partisympati för SD. Plötsligt har de många bäckarna i orsaker att stödja SD i opinionsmätningar summerat till en stor å.

I Ipsos får både L och MP fyra procent. Om ett av dem hamnar under riksdagens spärr på fyra procent blir trion SD, M och KD på 48 procent större än trion S, C och V och det av MP eller L som klarar sig kvar i riksdagen. De får 47 procent.

Missnöjesröst och röst för minimal invandring kan bli en röst för även annat i SDs politik.

Ska SD, om partiet med M och KD får majoritet i riksdagen, acceptera att stå utanför en regering om det är jämnstort eller större än M och KD?

Annons

I Danmark 2015 till 2019 var visserligen Dansk Folkeparti, som liknar SD, större än Venstre, som liknar M. Ändå stod det förra utanför regeringen, som bestod av främst det senare partiet.

Ett parti som utgör halva underlaget för en regering kan kanske stå utanför den. Men en hel del av dess politik kommer genomföras.

Missnöjesröst och röst för minimal invandring kan bli en röst för även annat i SDs politik. På samma sätt som en röst på Trump, mot eliten, blev en röst även för genomförande av Trumps politik. 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan