Annons

Annons

Insändare
Insändare: Fäbodar och jaktmarker förstörs - när Svenska kyrkan allierar sig med Dalavind

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Dalavind och Malung-Sälens kommuns politiker riskerar inte bara att göra en stor förlustaffär, man riskerar att bli ihågkomna som de som förstörde Malungsbornas fäbodar, jaktmarker och fiskevatten", skriver insändarskribenten. Foto: Privat

Annons

Månglarna i Templet är en av de starkaste bilder vi har för att vinstintressen finns där de inte bör finnas.

Svenska kyrkan har bjudit in månglarna in i templet genom att med ”Prästlönetillgångar i Västerås Stift" köpt in sig som största delägare i Dalavind.

Detta har skett utan information till kyrkans medlemmar som därmed blivit förda bakom ljuset. Dalavind önskar nu uppföra en vindkraftpark på Fageråsen, en affär där kortsiktiga vinstintressen varit avgörande.

•        Ingen ekonomisk konsekvensanalys är presenterad där verkens hela livscykel är inräknad.

•        Runt området finns ett kulturarv bestående av ett antal fäbodar med månghundraåriga anor.

•        Mycket begränsade undersökningar på vilka skador man åsamkar vår värdefulla natur har gjorts. Här finns bland annat kungsörn, berguv, tjäder, orre och sällsynta fladdermöss.

Annons

Av den anledningen lämnar jag Svenska kyrkan med omedelbar verkan

Annons

Dalavind och Malung-Sälens kommuns politiker riskerar inte bara att göra en stor förlustaffär, man riskerar att bli ihågkomna som de som förstörde Malungsbornas fäbodar, jaktmarker och fiskevatten.

Är det Svenska kyrkans önskemål att bli förknippad med så tvivelaktiga verksamheter? Svenska kyrkans ekonomiska engagemang I Dalavind gör mig upprörd, av den anledningen lämnar jag Svenska kyrkan med omedelbar verkan. Dessutom ändrar jag mitt löfte att i framtiden stötta kyrkans musikliv med en stor penninggåva.

Fäbodbonden Per Lundberg Malung

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy