Annons

Annons

Insändare
Insändare: Många unga behöver fritidsgården

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Utan någon slags mötesplats har ungdomarna ingenstans att ta vägen. Foto: TT

Annons

Fritidsgården är en plats för unga där skolans alla krav är avlägsna. En del flyr dit från otrygga hem, andra har det bra hemma och saknar mest ett sammanhang på sin fritid. Då är fritidsgården en lugn oas i tillvaron, en fristad för alla.

Nu stänger alla fritidsgårdar i Falu kommun.

För att ge ungdomar en trygg punkt där de uppmuntras till eget tänkande och tro på sig själva, att de kan påverka och förändra, behövs en mötesplats likt fritidsgården.

Utan tillgång till någon slags mötesplats, har de ingenstans att ta vägen. Risken är stor att fler isolerar sig, utanförskap växer, ohälsa sprider sig, och kriminalitet ökar. Det i sin tur bidrar till ett otryggt samhälle. Det kostar pengar.

Skjuter vi undan barnen, så skjuter vi oss själva i foten

Annons

Framför allt går vi miste om ungdomarnas enorma potential.

De är med och formar samhället, och förändrar världen. Ge dem möjlighet att göra det, i ett forum som står på en stabil grund. De unga är en viktig del av samhället. Lika mycket behöver samhället dem.

Annons

En ny mötesplats kan skapa fantastiska möjligheter för alla unga. Lokaler behöver anpassas efter deras behov och vilja. Och att det verkligen satsas på fritidsledare, som får kunskap om hur de vägleder ungdomarna på bästa sätt, tar tillvara på all deras potential och ger dem förutsättningar att utveckla sina tankar och idéer, och blir trygga vuxna.

Det handlar om vår framtid; barnen. Skjuter vi undan barnen, så skjuter vi oss själva i foten. Alla blir då lidande.

Försumma inte framtiden. Försumma inte barnen.

Förälder och f.d. fritidsledare

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy