Annons

Annons

Debatt
Debatt: Gedigen undersökning före godkännande av vindkraftpark

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"I avvägningar mellan vindkraft och andra värden förlitar vi oss på den lagstadgade tillståndsprocessen och den demokratiska process som föregår en vindkraftsetablering", skriver Stiftsjägmästare Erik Ling. Foto: TT

Annons

Replik till Fäbodbonden Per Lundberg i Malung som skrev insändaren "Fäbodar och jaktmarker förstörs när kyrkan blir delägare i Dalavind", DD den 5 februari.

Det är tråkigt att höra om din upprördhet över Prästlönetillgångarnas ägande i Dala Vind. Jag kan förstå din oro över att Svenska kyrkan genom Prästlönetillgångarna är involverad i utvecklingen av vindkraft och därmed skulle riskera att påverka naturvärden negativt. Låt mig därför kort beskriva hur vi resonerar.

Trycket på oss alla att ställa om samhället för att minska klimatpåverkan och öka hållbarheten har aldrig varit större. Den yngre generationen ställer berättigade krav på handling och förändring. Denna omställning kräver många och svåra prioriteringar både på samhällsnivå och för oss privat.

Annons

DD den 5 februari.

Annons

Ett medlemskap i Svenska kyrkan handlar om oändligt mycket mer än delägarskap i Dala Vind

Prästlönetillgångar i Västerås stift har varit delägare i Dala Vind sedan 2006. Vi beslutade att bli delägare, dels för att vi bedömde vindkraften som en viktig del av det nya mer hållbara energisystem som håller på att utvecklas, dels för att vi såg att det var viktigt att stödja ett lokalt förankrat vindkraftsbolag. Branschen domineras annars av stora nationella och internationella koncerner. Dala Vind kan och ska verka för ett lokalt perspektiv och lokalt ägande.

Annons

I avvägningar mellan vindkraft och andra värden förlitar vi oss på den lagstadgade tillståndsprocessen och den demokratiska process som föregår en vindkraftsetablering. Inom ramen för denna process har en miljökonsekvensbeskrivning, inklusive en örn-, berguv-, tjäder- och fladdermusinventering genomförts. Vidare har visuell- och ljudpåverkan analyserats. Tillståndet för Fageråsens vindkraftpark har alltså föregåtts av en gedigen undersökning och analys. Sedan behöver man naturligtvis inte i alla stycken dela domstolens slutsatser.

Ett är dock säkert: ett medlemskap i Svenska kyrkan handlar om oändligt mycket mer än delägarskap i Dala Vind och kyrkan driver mycket angelägen lokal verksamhet.

Stiftsjägmästare Erik Ling

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy