Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Debatt: Barnbarnen får stå för din kanarieresa

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

För att inte förstöra barnbarnens framtid bör vi därför anstränga oss rejält att undvika utsläpp, skriver debattören. Foto: TT

Annons

Vad är korrekt kostnadsnivå för utsläpp som orsakar skador från klimatförändringar? Trafikverket anger nu ett pris på 7000 kronor per ton utsläpp koldioxidekvivalenter, medan 12 000 kronor per ton anges av professor Nicholas Stern (Ackerman, F., 2009).

Vi har sett bränderna i Australien 2019 och i Sverige 2018. Detta är vid en global uppvärmning om 1,2 grader. Det blir värre vid 2 eller 3 graders uppvärmning.

Annons

Annons

Kostnaderna drabbar våra barnbarn.

Med användning av trafikverkets siffror blir kostnaden 14000 kronor för en persons resa till Kanarieöarna tur och retur, med utsläpp cirka två ton. Här har vi använt utsläppsdata från sajter som www.atmosfair.de och http://klimatkompensation.etc.se/ där även höghöjdsutsläppen är medräknade.

Svensken flyger cirka sex gånger mer än genomsnittet i världen.

Svenskarnas utsläpp från flygresor är nu lika stort som deras utsläpp från privatbilism, cirka tio miljoner ton koldioxidekvivalenter per år.

Flygbolagen hävdar att det går att kompensera klimatutsläppen. Men en grundlig genomgång i en artikel publicerad i DN den 17 oktober 2019, visar att bara två procent av projekten troligen fungerar. Skogsplantering är inte pålitlig. Den tar för lång tid att få effekt, skogen kan avverkas i förtid, klimatet kan bli torrare så att den inte växer upp eller brinner upp i skogsbränder.

För att inte förstöra barnbarnens framtid bör vi därför anstränga oss rejält att undvika utsläpp. Ta tåget i stället för flyget. Om vi ändå gör utsläpp bör de kompenseras flera gånger om med en kompensation av mycket god kvalitet, annars orsakar vi enorma framtida kostnader för barnbarnen.

Peter Fritzson

Professor em. vid Linköpings universitet, samt civilingenjör i teknisk fysik

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy