Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Ronny Svensson: Ur askan in i elden!

Krönika: Arbetsförmedling

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Martin Ådahl (C), riksdagsledamot och utformare av Centerpartiets politik gällande arbetsförmedling i privat regi. Foto: Jessica Gow / TT.

Annons

Jag noterar att kritiken mot Arbetsförmedlingen (Af) blivit allt starkare under 2000-talet, även om den har olika bevekelsegrunder beroende varifrån kritiken kommer.

Samtidigt kan man säga att riksdag och regering under årens lopp staplat mängder av detaljrika direktiv på varandra som onekligen medverkat till att göra Af:s uppdrag svårt att anpassa till en starkt föränderlig verklighet.

De arbetslösa har med fog varit kritiska mot Af för dess byråkratiska arbetssätt, och att de ofta struntat i varje individs individuella önskemål och kompetens. Politikerna i norr och i flertalet landsbygdskommuner har haft fokus på myndighetens flyttpolitik när de krävt en annan policy.

Många småföretag har anklagat Af för bristande branschkunskap och ofta urdåliga löpande kontakter när det gäller arbetspraktik och urval av sökande.

Annons

Annons

Kommunernas generella kritik i bruksorter och på landsbygden har även riktats mot nedläggning av Af-kontor eller försämring av deras kompetens, mot att staten tvingar kommunerna att själva finansiera allt större delar av satsningarna på att lösa arbetslösheten och att Af:s bristande insatser ökat kommunernas kostnader för försörjningsstöd.

De nyliberala kraven på Af:s omvandling eller nedläggning grundas på att Af ses som ett ”socialdemokratiskt skötebarn”, de höga statliga anslagen, en ineffektivitet och en het önskan att privatisera flera tiotals statliga miljarder kronor.

När jag tar del av Centerpartiets ihärdiga önskan om privatisering har jag ofta undrat varför inte detta relativt starka kommun- och landsbygdsparti använder de egna lokalpolitikernas rika erfarenheter av att lösa en stor del av arbetslösheten via lokala aktörer med statligt stöd.

De bästa lösningarna på inte minst långtidsarbetslösheten finner vi i små och medelstora kommuner, som under de senaste decennierna visat att om kommuner, fackföreningar, lokala småföretag och ideella föreningar samarbetar med Af kan man finna suveräna lösningar. Fagersta och Skellefteå är två av många bra exempel.

De bästa lösningarna på inte minst långtidsarbetslösheten finner vi i små och medelstora kommuner, som under de senaste decennierna visat att om kommuner, fackföreningar, lokala småföretag och ideella föreningar samarbetar med Af kan man finna suveräna lösningar.

Annons

Annons

Skellefteås projekt Urkraft har blivit en grundmodell för många kommuners insatser mot arbetslöshet sedan 1980-talet, men också för smarta yrkesutbildningar och nya typer av jobb.

Vad projektet Språnget i Fagersta kommun har visat är att det krävs en lång rad av sociala, ekonomiska och yrkesmässiga insatser för att långtidsarbetslöshet skall få hållbara lösningar i form av utbildningar och fasta jobb.

Dessa insatser måste också från början vara individuellt utformade, inte några slentrianmässiga grupputbildningar utan individuella mål.

Om lokala insatser av det här slaget kombineras med långsiktigt nödvändiga och hållbara satsningar på infrastruktur, som förstklassiga IT-nät, utlokalisering av statliga och privata jobb, utökad decentralisering av universitets- och yrkesutbildning samt förstärkning av den finansiella infrastrukturen som lokala sparbanker, skulle arbetslösheten utanför storstäderna kunna hanteras utan privatisering enligt centerpartistisk modell.

Då slipper man också risken för en uppenbar återkomst av slöseriet och svindlerierna med Af:s privata coacher som förekom för några år sedan.

Ronny Svensson (beskuren bild). Foto: Privat.

Ronny Svensson

Krönikör inriktad på bland annat frågor om lands- och glesbygd

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy