Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Debatt/Arbetsmarknadsvillkor: En femtedel arbetar utan trygga anställningsförhållanden

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Lena Johnsson, vice ordförande i LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg.

Bild: Amanda Gustafsson

Annons

Ken Loachs film, ”Sorry we missed you”, berättar historian om familjen Turner. Mamma Abby jobbar i hemtjänsten men får inte betalt för extra hjälp till de som behöver eller resor mellan klienterna. Pappa Ricky arbetar som egen företagare för ett budbilsföretag vars upplägg gör att alla åkare tvingas jobba 14 timmar per dag, sex dagar i veckan för att få det hela att gå ihop.

I filmen undrar en rollfigur: Vad hände med åttatimmarsdagen? Sådana futtiga frågor har man inte råd att ställa i den nya ekonomin. Här utnyttjas människor som förväntas ställa upp så fort ett företag visslar. Vinsterna går till företagen medan alla risker ligger hos arbetarna.

Men i gigekonomin finns ingen att ställa till svars. Den som blir långtidssjukskriven eller har beroendeproblem får skylla sig själv

Annons

Annons

Det är den nya så kallade gigekonomin som skildras. Ingen anställningstrygghet finns och om något oförutsett inträffar får du klara dig bäst du kan.

Under liknande förhållanden lever allt fler arbetstagare i Sverige. Enligt undersökningar är det så många som en femtedel av arbetskraften som idag arbetar utan trygga anställningsförhållanden. Det betyder att de inte kan räkna med någon tjänstepension och att de inte har en arbetsgivare de kan ställa krav på förutom betalningen för själva giget.

Annakari Berglund, ordförande Verdandi. Foto: Lina Hård

Verdandi och LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg arbetar tillsammans för att människor som är sjuka eller av andra skäl har svårt att fullgöra ett jobb får hjälp tillbaka till arbetsmarknaden. I det arbetet finns ett stöd i arbetsgivarens rehabiliteringsansvar. Men i gigekonomin finns ingen att ställa till svars. Den som blir långtidssjukskriven eller har beroendeproblem får skylla sig själv.

Vi märker att klimatet på arbetsmarknaden har hårdnat. Därför förstärker vi vårt samarbete

Den som har en anställning har ett starkt skydd. På arbetsplatsen finns oftast en fackklubb och ett skyddsombud som har till uppgift att stödja medlemmarna. LO och Verdandi har genomfört en utbildning som syftar till att utbilda resurspersoner som fackligt förtroendevalda kan vända sig till med frågor som rör skadligt bruk på arbetsplatsen. På det sättet stärker vi arbetet för att rehabilitering och mänskligt stöd sätts in när människor drabbas av beroendesjukdomar.

Annons

Annons

Vi märker att klimatet på arbetsmarknaden har hårdnat. Därför förstärker vi vårt samarbete. Vi ställer politiska krav på förändring. Försämra inte anställningstryggheten! Låt inte företagens önskan att slippa ta ansvar gå före kraven på rimliga anställningsvillkor.

Och vi vet att ensam inte är stark. Vårt samarbete är därför också en uppmaning: Organisera dig! Den dag det är du som behöver hjälp lovar vi andra att vi ställer upp.

Lena Johnsson

vice ordförande LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg

Annakari Berglund

ordförande Verdandi Dalarna

Birgitta Öberg, ordförande Verdandi Gävleborg.

Bild: Maria Tjernström

Birgitta Öberg

ordförande Verdandi Gävleborg

Annons

Annons

Till toppen av sidan