Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Debatt: Undervisning på engelska hotar det svenska språket                                    

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den privata friskolan "Internationella Skolan" finns idag på många platser i Sverige. Den heter egentligen Internationella Engelska Skolan/IES, eftersom engelska språket, konstigt nog, är huvudspråk på skolan.

Skolor som har engelskspråkig undervisning som affärsidé på sikt kommer att hota utvecklingen för det svenska språket, skriver debattören. Foto: TT

Annons

Annons

Vårt modersmål svenska har av någon outgrundlig anledning här ersatts av engelska. Varför denna fokusering på engelska? Engelska är ännu inte ett officiellt språk i Sverige. 

Storbritannien har ju nu lämnat EU och då kommer engelska språket säkert att förlora lite av sin betydelse i Europa.

Jag anser att skolor som har engelskspråkig undervisning som affärsidé på sikt kommer att hota utvecklingen för det svenska språket. Det handlar inte främst om enstaka uttryck eller "språkpolisfrågor" utan om att Sverige även i fortsättningen behöver välutbildade unga människor som kan förstå och uttrycka sig väl på avancerad svenska, på vårt modersmål.

Detta gäller till exempel inom alla yrkesområden där språket ska användas i kontakter med allmänheten. 

Det är mycket illa att skolors val av undervisningsspråk inte har reglerats bättre inom det svenska skolväsendet och skolsystemet.

Dessa frågor har debatterats i flera år och jag menar att det nu verkligen är på tiden att vakna i denna språkpolitiska fråga.

Medborgarna i Sverige har inte heller tillfrågats i denna viktiga skolfråga, vilket innebär ett smygande språkbyte i landet, från svenska till engelska som samhällsbärande språk. 

Annons

Slutligen ett par frågor till våra politiker:

Vad anser ni om att engelska är huvudspråk/första språk på Internationella Skolan (IES)? 

Anser ni att engelska ska bli officiellt språk i Sverige i framtiden?  Eller ska engelska rent av bli vårt nya modersmål?

C-G Pernbring 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan