Annons

Annons

Annons

Insändare
Debatt: Vi måste betala för att rädda vårt klimat

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nu vill jag ha eftertanke. Vi måste betala vad det kostar att rädda en del av vårt klimat. Nån slags rättvisa mellan människor i olika länder och mellan olika generationer behövs. Även rättvisa för de ännu ej födda generationerna och nån slags rättvisa även för djur och natur.

Ge klimatbidrag till alla som ställer om, skriver debattören. Foto: TT

Annons

Annons

Vi kan inte fortsätta att bränna kol, olja, gas och skogar, i en ständigt ökande takt, som påverkar koldioxidhalten i atmosfären. Men det är svårt som enskild att veta vad som är bäst. Ska vi sluta flyga? Äta mer grönt? Men sen? Vi kan faktiskt inte var och en göra allt det som behövs. Vi måste jobba tillsammans och försöka få till en någorlunda rättvis lösning.

Politiker! Här är ett förslag från "Klimatsvaret" som många skulle vinna på: Ge ett klimatbidrag till alla varje månad, samt 50 procent extra till landsbygden och 100 procent till glesbygden. Finansiera det med en stigande avgift på alla koldioxidskapande bränslen.

Var och en av oss får alltså varje månad en utbetalning, via till exempel skattekontot, samtidigt som priserna på sådana bränslen stiger. De som ställer om vinner. Och framför allt skulle planeten och kommande generationer göra en vinst i rättvisans namn. Förslaget kallas Avgift & Utdelning och en variant infördes i Kanada årsskiftet 2018-2019. Ett lagförslag om Avgift & Utdelning har även lagts fram både i representanthuset och i senaten i USA. Du som har ett bättre förslag än detta, dela med dig!

Solveig Samuelsen

Klimatsvaret- CCL Sverige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan