Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Debatt: Vi måste snarast ändra vårt sätt att leva

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ännu har oron inte lett till ändrade beteenden i den omfattning som krävs, skriver debattören. Foto: TT

Annons

En majoritet inom EU, i Kina och i USA säger att de beredda att själva agera för att minska utsläppen av växthusgaser. Det visar en undersökning bland 30000 invånare, gjord av Europeiska investeringsbanken, EIB, under hösten 2019.

Av EU:s medborgare är 75 procent beredda att flyga mindre på sina semestrar. I USA anger 69 procent att de är beredda att flyga mindre och kineserna hela 92 procent.

Annons

Ännu har oron inte lett till ändrade beteenden i den omfattning som krävs

Annons

70 procent av svenskarna uppgav att de är beredda att flyga mindre och 31 procent att de också gör det. Detta visar sig också i minskat flygande både inrikes och utrikes här i Sverige.

Inom andra områden, som att använda kollektivtrafik i stället för bil och minska ätandet av kött, uppvisar kineserna störst vilja att ändra beteende. Där anser hela 71 procent att klimatförändringen är det största hotet, vilket också anges av 47 procent av befolkningen i EU.

I USA kommer klimathotet på andra plats efter hälsovården, med 39 procent.

Medvetenheten finns alltså om att klimatförändringen kommer att få negativa konsekvenser för oss alla. Men ännu har oron inte lett till ändrade beteenden i den omfattning som krävs.

Ska vi klara att halvera utsläppen de kommande tio åren, som forskarna säger krävs, behöver vi kraftigt minska de utsläpp som orsakas av vår konsumtion och vårt sätt att leva.

Roger Bydler

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy