Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändarreplik: Vi måste engagera oss kollektivt

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Svar till CD som skrev insändarrepliken: "Vilka klimatprojekt kan vi stödja?" i DD den 5 mars.

Så bra att du ser att det är ett klimatnödläge och gör något åt det! Intressant också med de ekonomiska uppgifter du delger i ditt svar. Jag ska titta på länken.

Det behövs politik som får alla att dra ett avgörande strå till stacken, skriver insändarskribenten. Foto: TT

Jag har också skänkt pengar till olika ändamål, och ibland tyckt att det är svårt att veta var pengarna gör mest nytta. Men när jag skrev ”vi måste vara beredda att betala vad det kostar att rädda en del av vårt klimat” var jag nog lite slarvig. Jag menar inte bara vad det kostar i pengar, utan även i tid och engagemang, även om ekonomi är styrande och viktigt.

Annons

Annons

Enligt boken Klimatpsykologi finns en trappa för miljöengagemang. Första steget handlar i korthet om egen konsumtion, att man till exempel köper miljömärkta varor. Andra steget handlar om sådant som passivt medlemskap i miljöorganisationer, till exempel att ge pengar till Naturskyddsföreningen.

Det är viktigt att klimatfrågan inte blir en renodlad vänster eller högerfråga

Det tredje steget handlar om ”lågaktivt kollektivt engagemang”, till exempel att demonstrera ibland och skriva på petitioner.

Fjärde och sista steget är ”högaktivt kollektivt engagemang” (potentiellt riskabelt eller kostsamt) till exempel att gå ner i arbetstid för att vara med i en omställningsgrupp eller att skolstrejka på fredagar (Andersson, Hyllander och Nylén 2019).

Våra personliga gåvor och åtaganden är naturligtvis värdefulla, men det räcker inte. Därför känner jag mig motiverad att försöka nå steg fyra och har valt att engagera mig i Klimatsvaret, en organisation som driver förslaget ”Avgift & Utdelning”.

Jag tänker nämligen att vi måste engagera oss kollektivt för att få förändringar till stånd. Det är detta som kan ge effekt. ”Avgift & Utdelning” är ett ganska tydligt och pedagogiskt förslag, som ger något tillbaka till innevånarna. Förslaget innebär ju som sagt att alla får ett klimatbidrag varje månad, som finansieras av stadigt stigande avgifter på alla koldioxidskapande bränslen. Landsbygdsbor får 50 procent extra och glesbygdsbor 100 procent extra.

Annons

Annons

Det finns många olika åtgärder som kan drivas och genomföras. Det behövs politik som får alla att dra ett avgörande strå till stacken. Det är precis vad förslaget Avgift & Utdelning skulle göra. Därför menar vi i Klimatsvaret att det är viktigast att jobba politiskt. Klimatsvarets lösning skulle kunna genomföras här och nu, det skulle kunna stödjas av de flesta politiker och partier. Det är viktigt att klimatfrågan inte blir en renodlad vänster eller högerfråga, och på det sättet är ”Avgift & Utdelning” också ett bra förslag.

Gå in på Klimatsvaret.se och titta om detta sätt att arbeta kan vara något för dig också!

Solveig Samuelsen

Klimatsvaret - CCL Sverige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan