Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Barbro Engman: Den motvilliga riskgruppen 70-plussare

Corona och personer över 70 år

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Coronaviruset gör ingen skillnad på folk och folk. Smittan bryr sig inte om varifrån vi kommer eller om vi är rika eller fattiga. Men 1930- och 40-talister uppmanas att hålla sig på sin kant.

Att gå från att ha varit med om att bygga upp ett välfärdssamhälle, som gjort att många känner sig mer som 50 år gamla än 70, till att beskrivas som en riskgrupp har varit lite svårsmält för många 70-plussare.

Viruset är kanhända av det mera demokratiska slaget men när det gäller möjligheterna att klara av konsekvenserna så är det stor skillnad på folk och folk.

Om inte annars så framstår det nu i blixtbelysning hur olika villkor människor har. En del har inga villkor alls utom att de ska dyka upp på jobbet så fort de får ett SMS om ett jobb på några timmar.

Annons

Det har ansetts vara viktigt att ”få in en fot i arbetslivet” eller att få en provanställning. De är de första som blir utan jobb. Många ungdomar har uppmanats att starta eget. Nu tvingas de handskas med sin livssituation på egen hand.

Annons

Operationssal på intensivvårdsavdelning vid Sundsvalls sjukhus. Patienter med covid-19 / coronavirus kan vårdas i de iordningsställda salarna.

Bild: Jennifer Engström

De som finns inom ramen för den svenska modellen där kollektivavtal och fasta jobb gäller kan däremot se fram emot en större trygghet.

Det är till och med knäpptyst från dem som har hävdat att vi ska förlita oss på marknadens välsignelsebringande krafter. Det är lika bra att de tiger i framtiden också - vi måste kunna leva i ett robust samhälle som pallar med kommande påfrestningar.

Desto gladare blir man av alla dessa lite kärva professorer Agnes Wold, Johan Giesecke, Johan von Schreeb och Jan Albert som dykt upp i tv-rutan. De säger inte mer än nödvändigt, men är glasklara.

Men desto gladare blir man av alla dessa lite kärva professorer Agnes Wold, Johan Giesecke, Johan von Schreeb och Jan Albert som dykt upp i tv-rutan. De säger inte mer än nödvändigt, men är glasklara.

Så länge detta gäng tillsammans med Anders Tegnell håller en gemensam front kan man vara lugn.

De som är ute efter att skapa konflikter och osäkerhet kan man tillsvidare lägga åt sidan. Tids nog kommer vi att jaga syndabockar.

Annons

Annons

Regeringen uppträder lugnt och sansat och det råder stor samstämmighet mellan partierna. Med ett undantag: Kristdemokraterna.

När alla är upptagna av att försöka acceptera att vi faktiskt befinner oss i en jättekris så föreslår KD att vi omedelbart, mitt under pågående kris, ska utvärdera statens agerande och tillsätta en ”Coronakommission”.

När alla på hela jordklotet är upptagna av att försöka förstå hur ett helt okänt virus beter sig och om det går att hitta ett vaccin så anser KD att det är rätt läge att ägna tid åt att sitta i sammanträden och granska om vi gör rätt eller fel.

Just nu är alla som kan något om virusbekämpning tack och lov upptagna av att klara oss ur denna kris och har inte tid att sitta på möten med KD.

Barbro Engman

Krönikör med inriktning på samhällsfrågor och bland dem ofta bostadsfrågor.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan