Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Siljansområdet

Insändare
Debatt: Stoppa planerna på att utvinna gas i Siljansringen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Riksdagen har satt ett netto noll utsläppsmål av fossila växthusgaser till 2045. Nu har prospekteringsbolaget AB Igrene ansökt om att få utvinna fossilgas i Siljansringen i Dalarna. Enligt januariavtalet ska ny prospektering av olja och gas förbjudas i Sverige och detta väntas bli lag 2022.

Ska Sverige ha trovärdighet i klimatfrågan kan inte ny utvinning av fossil energi tillåtas, även innan dess.

Vilka signaler skulle det sända till omvärlden och alla medborgare som försöker vända klimatkrisen?

Igrenes tillstånd för att utvinna fossilgas i Siljansringen skulle gälla i 25 år. Vilka signaler skulle det sända till omvärlden och alla medborgare som försöker vända klimatkrisen? 

Annons

Att producera fossilgas eller framställa LNG, flytande gas, för att driva tunga transporter eller framställa vätgas är att skapa ett fossilt beroende och leder, tvärtom mot vad Igrene hävdat, till minskad energisäkerhet och konkurrenskraft.

Annons

De fossila energikällorna måste fasas ut och stanna i jorden. Alternativ måste utvecklas snabbt om vi ska klara klimatomställningen. Vi ligger redan på så höga nivåer av koldioxidutsläpp att det äventyrar tvågradersmålet. De riskerar snarare att bli så kallade ”stranded assets” inlåsta investeringar med litet eller inget värde som inte klarar konkurrensen av förnyelsebar teknik.

Vid utvinning av fossilgas läcker det ut metangas vid borrhålet. Det överskott av fossilgas som av tekniska eller ekonomiska skäl inte kan tas om hand vid borrhålet eldas upp och avger koldioxid. Idag finns inga kommersiella anläggningar som tar hand om 100 procent av den fossilgas som utvinns.

Det bör understrykas att även om endast små mängder metangas skulle läcka vid utvinningsstället och förbränningen är metangas cirka 100 gånger aggressivare än koldioxid. Det innebär att endast små mängder har stor negativ påverkan på klimatet. Det finns ingen infrastruktur eller kommersiell teknik idag som garanterar att fossilgasen kan fångas in. Infrastrukturen för detta finns inte på plats och har inte realiserats trots att det talats om det i årtionden. Det går inte att hävda att fossilgas kan framställas utan att det leder till ökade utsläpp.

Annons

Vi är tvungna att minska växthusgaserna i atmosfären då vi med råge har passerat gränsen 450 ppm CO2e som gör att vi kan få tvågraders uppvärmning globalt. Vi vet inte ens om vi kan släppa ut mer koldioxid utan att det utlöser ohanterliga förstärkningsmekanismer. Mot den bakgrunden är det inte klokt att välja fossilgas istället för kol eller olja.

Annons

Alla fossila energikällor måste fasas ut och stanna i jorden.

Vi kräver att inget tillstånd ges till Igrene att utvinna gas eller olja i Siljansringen Dalarna!

Mattias Ahlstedt

ordförande Naturskyddsföreningen Dalarna

Birgitta Blomberg Quintino      

ordförande Naturskyddsföreningen Orsa

Ulf Jernberg

ordförande Naturskyddsföreningen Mora

Margareta Wikström

ordförande Naturskyddsföreningen Rättvik 

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy