Annons

Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Barbro Engman: Ha lagom nyhetskoll på coronan

Krönika: Coronakrisen

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Statsepidemiolog Anders Tegnell, Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen och Maria Bergstrand, tillförordnad enhetschef operativ ledning på MSB vid en presskonferens på Folkhälsomyndigheten. Foto: Jessica Gow / TT.

Annons

Kolla inte för mycket på nyheterna! Det räcker med en eller två gånger om dagen. Så löd ett tips från en av alla de infektionsläkare, professorer eller epidemiologer som varje dag svarar på frågor om coronaviruset. Samma budskap hade WHO-chefen, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Den förvirring och oro nyhetsrapporteringen skapar kan få en större inverkan på samhället än själva viruset, sa han.

För egen del tycker jag att det räcker med att, förutom att läsa sin lokala tidning, titta på Folkhälsomyndighetens presskonferens klockan 14 varje vardag.

Där framträder ett gäng tålmodiga myndighetspersoner som svarar på samma frågor som de svarade på dagen innan. De förmodas veta allt om detta okända virus och hur det ska bekämpas.

Annons

Vi vill återgå till ett vanligt vardagsliv. Därför vill vi ha klara besked om när pandemin är över.

Annons

Om det inte går att säga vill vi i alla fall veta när det börjar plana ut, vad social distansering egentligen innebär, vad som menas med att vi ska hålla oss hemma eller om det går bra att ha picknick.

Förutom att man måste beundra deras uthållighet och kunnighet så har denna pressträff en mycket lugnande inverkan på kropp och själ.

När det inte finns några sportevenemang att rapportera ifrån så har Vinterstudion i SVT omvandlats till Helgstudion. Det är samma programledare som annars intervjuar sportmänniskor. De är vana att redovisa resultat, de ställer relevanta frågor och de låter de medverkande tala till punkt.

Det är en uppfriskande kontrast till SVT Aktuellt och Agenda som inte har någon lugnande inverkan på någon.

De satsar istället på konfrontationsjournalistik, där det gäller att sätta dit gästerna genom att bita sig fast vid en fråga och ständigt avbryta. Det är en modell de sedan länge använt när de intervjuar politiker men nu går de lika hårt åt alla.

Jag känner mig också väldigt tacksam över att Stefan Löfven, till skillnad från en del andra politiska ledare, avhåller sig ifrån att dela ut medicinska råd.

Jag känner mig också väldigt tacksam över att Stefan Löfven, till skillnad från en del andra politiska ledare, avhåller sig ifrån att dela ut medicinska råd.

Annons

Annons

På Vita husets dagliga presskonferenser rekommenderar Donald Trump olika preparat som han, till skillnad från läkarvetenskapen, påstår hjälper mot Covid-19.

Vitrysslands president, Alexander Lukasjenko tycker att 50 milliliter vodka om dagen är lagom. För övrigt bör man bada bastu och äta frukost på fasta tider.

President Jair Bolsonaro i Brasilien hävdar att covid-19 är en ofarlig sjukdom, som en liten influensa bara. I Turkmenistan har man helt sonika förbjudit ordet coronavirus. Var och en som nämner ordet offentligt kan gripas.

Att ta en hälsosam promenad funkar bra om man vill undkomma nyhetsflödet och rensa huvudet från alla intryck.

Barbro Engman

Krönikör med inriktning på samhällsfrågor, bland annat bostadsfrågor.

Annons

Annons

Till toppen av sidan