Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Debatt: Vi har en handlingsförlamad maktelit

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den svenska makteliten verkar ha drabbats av såväl empatilöshet som handlingsförlamning. Hur kan man annars förklara, att en stor grupp människor som helt oförskyllt hamnat i en svår försörjningssituation på grund av coronapandemin, ännu inte fått hjälp av staten - trots att detta vore fullt möjligt?

Staten tvekade inte att anförtro storbankerna 500 miljarder tidigare i vår. Det skulle ha räckt till 50 000 kronor till var och en i vårt land om pengarna delades lika. Det hade räckt långt för de flesta, så de kunnat klara sig över den värsta tiden, skriver debattörerna. Foto: TT

Inte nog med att hundratusentals människor i Sverige, som av olika anledningar löper extra stor risk att bli svårt sjuka eller dö av coronaviruset, måste leva med oron att smittas, många som inte kan arbeta hemifrån får inte heller ersättning för förlorad inkomst när de måste stanna hemma från jobbet.

Annons

Annons

Riksdagens partier är eniga om att de som hamnat i denna svåra knipa, ska få så kallad smittskyddspeng. Men tiden går. Inga pengar kommer, men hyra, mat och räkningar måste betalas som vanligt. Varför dröjer det så?

Vi vill inte tro att socialministern, övriga regeringen och riksdagen på fullt allvar tycker att det är viktigare att ingen fuskar till sig några extra slantar, än att hundratusentals ställs inför det orimliga valet mellan att riskera livet genom att utsätta sig för smitta på jobbet eller att förlora sin försörjning med allt vad det innebär

I en intervju i DN den 7 maj beskriver socialminister Lena Hallengren det som "otroligt svårt" att se till att människor i riskgrupperna får slippa åtminstone oron för ekonomin. Hon hävdar att det "blir som att bygga ett nytt socialförsäkringssystem" och säger att Försäkringskassan kanske skulle behöva 2000 nya handläggare för att "handlägga ärenden" och betala ut "rätt" ersättning. Men först måste det redas ut, påpekar ministern myndigt, vem som egentligen tillhör riskgrupperna och inte kan arbeta hemifrån och "hur man stävjar fusk så att rätt person får rätt ersättning".

Lyckligtvis finns det en enkel lösning på socialministerns problem. Dela ut pengar till alla! Staten tvekade inte att anförtro storbankerna 500 miljarder tidigare i vår. Det skulle ha räckt till 50 000 kronor till var och en i vårt land om pengarna delades lika. Det hade räckt långt för de flesta, så de kunnat klara sig över den värsta tiden. Många skulle säkert använt pengarna för att köpa varor och tjänster i den lokala ekonomin, vilket även skulle gynnat många småföretag som kämpar för att överleva.

Annons

Annons

Nu behöver staten lika beslutsamt se till att vanliga människor inte står utan försörjning. Enklast är att helt enkelt ge pengar till alla. Rent tekniskt borde det vara enkelt att genomföra i Sverige. Vi har alla konton hos Skatteverket. Inga utredningar om vem som ska få pengar behövs eftersom alla får. Inget kontrollsystem behövs eftersom det inte går att fuska. Direkta utbetalningar till invånarna görs nu i flera länder, till och med i USA. Det går alltså och det går att genomföra snabbt.

Vi vill inte tro att socialministern, övriga regeringen och riksdagen på fullt allvar tycker att det är viktigare att ingen fuskar till sig några extra slantar, än att hundratusentals ställs inför det orimliga valet mellan att riskera livet genom att utsätta sig för smitta på jobbet eller att förlora sin försörjning med allt vad det innebär. Kontrasten blir skarp till hur regeringen och dess stödpartier hanterat de snabbt iscensatta stöden till företag.

Först när media uppmärksammat att stora företag som begärt statligt stöd planerar miljardutdelningar till sina aktieägare drar ansvariga politiker öronen åt sig. Skillnaden mellan hur rika storföretag och fattiga hårt kämpande medborgare behandlas av sin stat är hårresande. Är detta arbetslinjens rätta ansikte? Så, socialminister Hallengren: nej, det är inte svårt. Om man vill. Och bryr sig lika mycket om timanställda undersköterskor med hälsoproblem som skrupelfria storföretag.

Annika Lillemets

f d riksdagsledamot (MP)

Valter Mutt

f d riksdagsledamot (MP)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan