Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Debattreplik/Sommarkort: Högern har en bisarr syn på vanligt folk

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det Sebastian Karlberg skriver i sin debattartikel "Regionstyrets världsfrånvända syn på pengar" chockade mig, eftersom det där tydligt framkommer vilken bisarr syn högerpartierna har på vanligt folks hantering av sin ekonomi. De klandrar arbetare för att lägga pengar på pizza och tobak istället för busskort till sina barn.

"Jag förstår helt ärligt inte varför borgarna i Dalarna ska vara så envisa med att inte införa avgiftsfria busskort under sommaren", skriver debattören. Foto: Christian Larsen

Annons

Synen på hur arbetarfamiljer tar hand om sina pengar är farlig. Ett sådant uttalande som Sebastian Karlberg beskriver att Ulf Berg (M) och Jonas Åsenius (MP) gjorde är både skamligt men också ett hån mot arbetare.

Annons

Det är smått komiskt att de ifrågasätter att vanliga arbetare inte har råd med ett busskort till sina barn, när deras partier vid flera tillfällen lagt fram modeller för inträdesjobb. Det är modeller som skulle göra det omöjligt för flera familjer att ha råd med extrakostnader så som busskort.

Många familjer har redan svårt att ha råd med busskort till sina barn, men om borgarnas modell för inträdesjobb hade blivit verklighet i Dalarna skulle det blivit ännu svårare. Ett sådant är exempel är Liberalernas förslag för lön vid inträdesjobb, där en utbildad undersköterska skulle tjäna 12 500 kronor före skatt. En ensamstående mamma med två barn i Falun som precis börjat som undersköterska, skulle få ut 9398 efter skatt. Hon skulle då behöva betala en hyra, som på en trea ungefär skulle ligga på 6000 kronor eller troligen mer. Då skulle hon endast ha kvar 3398 kvar, som ska gå till mat och till räkningar. 1000 kronor till busskort för två barn skulle helt enkelt inte gå att få ihop. Det här scenariot verkar inte ens vara relevant för högerpartierna och dess samarbetspartners, de måste inse att alla i samhället inte tjänar lika mycket pengar som de gör.

Jag förstår helt ärligt inte varför borgarna i Dalarna ska vara så envisa med att inte införa avgiftsfria busskort under sommaren. Det är smart för vårt klimat, vilket är en högst relevant aspekt till varför vi borde införa gratis busskort. Vi är en tid där vi måste ta politiska beslut som blir till en motståndskraft mot klimatförändringarna.

Annons

Gratis busskort gör också att alla barn och unga i Dalarna har samma möjlighet att åka träffa sina kompisar som inte bor nära.

De styrande partierna i region Dalarna gör misstaget som många politiker gör. De är finklädda, ofta i kostym, något som står långt ifrån de vanliga arbetarna.

Vi behöver fler politiker som driver en politik som gynnar vanligt folk - som egentligen borde ses som en självklarhet.

Erika Frank

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan