Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Robert Sundberg: Scb mätte S coronaökning

Statistiska centralbyråns partisympatiundersökning

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Måndag 8/6 publicerades Statistiska centralbyråns stora mätning av väljarnas partisympatier. Institutet förkortas Scb och mätningen Psu.

Den hade registrerat den stora ökning S haft sedan Scb-mätningen i november. Nu fick S 33,7 procent. Det är en uppgång med 5,4 procentenheter sedan valet och 8,7 procentenheter på ett halvår.

Scbs mätning verkar ha mätt den borgfred i coronakrisen som gynnat S i några månader. Senaste cirka tio dagarna verkar den freden stegvis upphöra och det är mer konflikt mellan partierna, i coronafrågan och om annat.

S har sedan november vunnit väljare, netto, främst från gruppen vet ej, med 2,6 procentenheter, och från SD med 1,8 procentenheter. Tillströmning kommer därutöver från M, V, MP och C.

Annons

Statsminister Stefan Löfven (S), efter partiledardebatten om corona i SVT:s Agenda 7/6. Foto: Jonathan Näckstrand / TT.

Annons

Mäter man sedan valet 2018 har det inte varit flöde mellan SD och S. Sedan dess har dock S vunnit väljare från C, 1,2 procentenheter, och från L, M och MP på vardera 1,0, 0,9 och 0,9 procentenheter.

Det är från flera håll som S vunnit sin ökning. För stunden ser det ljust ut för partiet. Men S utmanas. Nu med kritik rörande hanteringen av coronakrisen.

Och om några månader kommer en rad problem, som om migrationspolitiken, försvarets anslag och arbetsrätten om fack och arbetsgivare inte kommer överens.

Nu är vänsterhögerdimensionen mer i centrum med de påfrestningar som uppstått på ekonomin apropå coronan. Den dimensionen har gynnat S

Nu är vänsterhögerdimensionen mer i centrum med de påfrestningar som uppstått på ekonomin apropå coronan. Den dimensionen har gynnat S, och delvis M som också ökat statistiskt signifikant i Scbs Psu jämfört med november, från 18,4 procent till 20,1.

Fyra partier har minskat signifikant: C, L, MP och SD. C har minskat med 1,4 procentenhet till 6,0.

C-ledaren Annie Lööf är ledig och har Anders W Jonsson som vikarie. Kanske har det varit till nackdel. Han är ju mindre känd. Men partiets politik har varit i debatten. Före coronan med arbetsförmedlingens privatisering. Och senaste tiden arbetsrätten. Att väljare ogillat Cs politik kan vara en orsak till nedgången.

Annons

Annons

L har minskat med 0,5 procentenhet till 3,3. Det är ett anmärkningsvärt lågt stöd för partiet och har skett trots att partiledaren Nyamko Sabuni inte suttit i ett år än. Från i år är värnskatten sänkt, något som L fick igenom i januariavtalet. Ändå belönas L inte för det ens bland högavlönade väljare som gynnats.

Regeringspartiet MP har kommit i skymundan från regeringspartnern S och minskat från 5,2 procent till 4,1. Den uppgång för denna typ av partier som skett i andra länder tack vare klimatfrågan har inte skett i Sverige.

SD, som var i centrum under hösten med brottsliga gängs skjutningar och därmed frågan om brott och straff, minskade mycket enligt Scb, från 22,7 procent till 17,1. Partiet är nu under valresultatet 17,5 procent.

KD noterades för 6,4. Det är nära novembersiffran på 6,8 och valresultatet på 6,3. Partiledaren Ebba Busch satsar på hård kritik mot statsministern för coronahanteringen. Mätningen hann inte få med det så framtiden får utvisa om det lockar andra än väljare från SD och M, som är de mest benägna att attraheras av sådant.

V ligger med 8,2 procent nära valresultatets 8,0. Jonas Sjöstedt har varit skicklig och en kraft som gynnat V. Vid nästa Scb-mätning leder han inte V längre.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan