Torsdag 11 juni kom Statistiska centralbyrån, SCB, med detaljerade uppgifter rörande partiernas väljarstöd i grupper som ålder, inkomst, utbildningsnivå, facklig tillhörighet, bostadstyp och några till.
SCB talar om partisympati, vilket är lite grann annorlunda än det väljarstöd som SCB redovisade måndag 8 juni. Skillnaden är liten, några tiondelars procentenhet för små partier och drygt en procentenhet för stora.
För S, KD och SD är partisympatin lite lägre än det skattade väljarstödet. För M, C, L, V och MP är partisympatin lite grann högre än väljarstödet. Vi kan se på några intressanta resultat och ha i minnet att de siffror det gäller är partisympatier.

Statsminister Stefan Löfven (S). Han leder ett parti som är störst i nästan alla grupper. Det brukar kallas ett fånga-alla-parti. Foto: Sören Andersson / TT.
Annons
Annons
I statsvetenskapen finns begreppet catch-all-parti. En översättning är: fånga-alla-parti. Det är ett parti som eftersträvar att med sin politik vinna ett väljarstöd som uppskattas i många grupper och ger ett ganska jämnt fördelat väljarstöd.
Gärna blir stöddet också så högt som möjligt i de olika grupperna.
I SCB är S största parti bland LO-medlemmar på 42,9 procent. SD är näst störst på 26,2 procent.
S är även störst bland TCO-medlemmar på 33,0 procent. M är näst störst på 25,1 procent.
S är också störst bland SACO-medlemmar på 31,3 procent. M är näst störst på 17,9 procent.
S är största parti också bland studenter, med 24,8 procent. Och bland företagare (inklusive lantbrukare) är S med 16,2 procent tredje största parti, efter M på 31,5 procent och SD på 25,4 procent. Ökningen för S bland företagare är statistiskt signifikant (säkerställt).
SD har karaktär av företagarparti och inte bara arbetarparti. Nedgången från novembers 27,8 procent är inte statistiskt signifikant.
SCBs resultat visar att företagarna hållit fast vid sina sympatier för SD medan stödet för partiet minskat i många andra grupper, exempelvis arbetare och LO-medlemmar.
Bland arbetare erhåller SD 25,1 procent, en statistiskt signifikant nedgång från 31,1 för ett halvår sedan.
Jag har här fokuserat på yrkesgrupper och facklig tillhörighet. En anledning till det är för att se hur det går med stödet för S bland arbetare, som ofta är LO-medlemmar. Partiet har stärkt sitt stöd i denna för S viktiga grupp.
Annons
Annons
Problemet för ett fånga-alla-parti är att det med sin politik i längden är svårt att ha hög andel väljare i många grupper.
I november var SD nära att få lika hög partisympati som S bland LO-medlemmar. Nu är S tydligt större, efter en statistiskt signifikant (säker) ökning med tio procentenheter.
SD är, med sitt höga stöd bland både arbetare och företagare, nära att nå karaktären av ett fånga-alla-parti men inte helt. SD har nämligen svårt att få högt stöd bland tjänstemän, alltså TCO- och SACO-medlemmar.
Problemet för ett fånga-alla-parti är att det med dess politik i längden är svårt att ha hög andel väljare i många grupper.
För det parti som mest av alla nu är ett stort fånga-alla-parti, S, gäller det att behålla dessa väljare.