Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Barbro Engman: Vissa är efterkloka om coronan

Krönika: Sveriges coronabekämpning

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Just nu i denna stund hade vi kunnat ha en annan regering, som skulle ta oss igenom coronapandemin. Så blev det inte, men det var nära ögat.

En del har förändrats sedan hösten 2018. Ulf Kristersson som då var tydlig med att ”jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka eller samregera med SD” tycker idag att det bara var trams att tycka så. KD närmade sig också SD med rekordfart efter att Stefan Löfven bildat regering.

Idag är M, KD och SD det mest tydliga alternativet till den nuvarande regeringen. De är också mäkta upprörda över hur regeringen sköter virusbekämpningen. Hur de själva skulle ha agerat har blivit allt tydligare.

Den första februari klassades covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom. Innan de hade kunnat dra igång Coronabekämpningen hade de fått invänta Jimmie Åkesson. Han reste till Turkiet för att varna flyktingar från att komma till Sverige och kom inte tillbaka förrän den sjätte mars.

Annons

Annons

Jimmie Åkesson (SD) innan partiledardebatten om corona i SVT:s Agenda 7/6. Foto: Jonathan Näckstrand / TT.

Om man ska tolka vad de säger så hade de på rekordtid behövt genomföra en radikal omstöpning av det svenska samhället.

För de hävdar hela tiden att det är staten som har ansvaret och att det är staten som ska ta kommandot.

De verkar vara oerhört upprörda över att det är kommunerna och inte regeringen som är ansvariga för äldreomsorgen.

För att ändra på det hade de varit tvungna att riva upp Ädelreformen från 1992, där kommunerna fick ta över ansvaret för äldreomsorgen.

För det är regeringens misslyckande, inte kommunernas, att omsorgspersonalen är nedkörd i skoskaften enligt Ebba Busch. Och det ska också ligga på regeringen att "säkra att personalen i vården får ledigt i sommar”.

De hade också behövt skriva om hela smittskyddslagen från 2004 som inte bygger på förbud och kommandon utan där själva utgångspunkten är att ”Var och en skall genom uppmärksamhet och rimliga försiktighetsåtgärder medverka till att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar.”

Det är lätt att vara efterklok sägs det, men det går ju också att vara klok i förväg.

Annons

Det är denna lagstadgade skyldighet att ta eget ansvar som utgör grunden i smittskyddsarbetet och i alla rekommendationer.

Våra sedan urminnes tider självständiga myndigheter hade också sett sina bästa dagar.

Annons

Folkhälsomyndigheten och deras experter hade fått kliva åt sidan och ersatts av politiker som pekat med hela handen. SD hade inte behövt avsätta Anders Tegnell, han hade varit avsatt redan innan rekommendationerna börjat ta form.

SD vill också ha en politisk styrning av myndigheterna och generaldirektörer med ”partibok” ska bort. Oklart vilka det är, men Jimmie Åkesson har nog en lista på vilka som ska rensas ut.

Det är lätt att vara efterklok sägs det, men det går ju också att vara klok i förväg.

Barbro Engman

Krönikör med inriktning på samhällsfrågor, bland annat bostadsfrågor.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan