Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Robert Sundberg: M+KD-styrka med SD-stöd

Regeringsfrågan

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Under 1960-talet närmade sig Centerpartiet och Liberalerna (hette Folkpartiet då) varandra. De kallades för styrkebältet i svensk politik.

Inför valen talades det om att de två skulle utgöra regeringsalternativ mot S. Moderaterna skulle fungera som stöd- och samarbetsparti.

Så blev det inte. Efter borgerliga valsegern 1976 kom M att ingå i den trepartiregering som bildades.

Jag tänkte på det när jag (18/6) läste att moderatledaren Ulf Kristersson avser att gå till val med bara sitt parti och KD som regeringsalternativ. Beskedet gav han i en intervju i Dagens industri, Di.

Expressens sajt hade rubriken: "Kristerssons plan: Gå till val med Ebba Busch". Kristersson avfärdar att gå till val med den gamla alliansen, de fyra partierna M, KD, C och L, nästa gång. "Absolut inte" är hans utsaga om det i Di.

Annons

Annons

Partiledarna Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M) under partiledardebatten i riksdagen 10 juni. Foto: Jessica Gow / TT.

Ulf Kristersson har trams som ett favoritord. Han säger i Di: "Vi slutar tramsa med att inte driva vår egen ståndpunkt för att den skulle kunna få stöd av SD".

Kristersson är beredd att regera med SD som underlag för sin regering. Stöd från SD är "helt oproblematiskt", enligt Kristersson, som det formuleras i Di.

Kommer SD att utgöra underlag för en regering kommer partiet att utnyttja det, i förhandlingar om budget och annat. All erfarenhet i Sverige och andra länder visar det.

Ny Demokrati 1991-94, som var mindre än SD är nu, förmedlade synpunkter till den borgerliga regeringen hur partiet såg på olika frågor och vad som krävdes för partiets stöd eller accepterande i omröstningar.

Och i exempelvis Danmark har borgerliga regeringar fått förhålla sig till vad SDs motsvarighet Dansk Folkeparti velat för att stödja och inte rösta mot regeringens förslag.

Härom dagen kom Ipsos med sin mätning av partiernas väljarstöd för juni. S låg på 31 procent, samma nivå som i maj. Partiet har enligt mätningen inte påverkats negativt av debatten om coronastrategin.

Annons

Även om SD inte kommer att sitta med ministerposter i en M-ledd regering kommer partiet att kräva och erhålla inflytande på politiken.

Annons

Partierna i Kristerssons regeringsalternativ, M och KD, erhöll 17 respektive 7 procent. För M var det en nedgång från 20 procent i maj. KD hade ökat en procentenhet sedan maj.

Tillsammans hade M och KD 24 procent. SD låg stilla på 20 procent. Kristerssons tänkta regeringsunderlag hamnade på 44 procent och SD bidrar med mest av de tre partierna i det.

Ett 20-procentsparti i en konstellation som erhåller majoritet i riksdagen kommer att kräva inflytande.

Även om SD inte kommer att sitta med ministerposter i en M-ledd regering kommer partiet att kräva och erhålla inflytande på politiken. Att tro något annat vore trams.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan