Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Peter Hultqvists krönika: Så här ser den blå bruna röran ut!

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

I sin cyniska beräkning att få medial uppmärksamhet levererade kd-ledaren Ebba Bush lögnen om att regeringen med ”berått mod” låtit gamla människor dö på äldreboenden. Påstående innebär i praktiken att regeringen kallt och utan omsvep som någon sorts primitiv mördarregim tillåter mord på svenska medborgare. Och med denna förgrovade och helt oacceptabla debatteknik tycks hon komma undan.

I sin cyniska beräkning att få medial uppmärksamhet levererade kd-ledaren Ebba Bush lögnen om att regeringen med ”berått mod” låtit gamla människor dö på äldreboenden.

Det helt oacceptabla påståendet sticker ut den ena dagen för att drunkna i någon annan orimlighet nästa dag. Men ändå så sitter orimligheten kvar där som ett stigma. Under ytan blir det ett av många ageranden som bygger misstroende, missleder synen på hanteringen av mycket svåra situationer, ökar de politiska motsättningarna och helt enkelt banar vägen för hatet som en del i den politiska vardagen. Man får förmoda att Bush begriper konsekvensen av sitt eget agerande.

Annons

Annons

Ebba Busch ingår tillsammans med Jimmy Åkesson och Ulf Kristersson i den blåbruna röran, skriver Peter Hultqvist. Foto: TT.

Sedan spär den moderniserade fascismens främste företrädare Åkesson på med ordet ”massaker” och kräver statsepidemiolog Anders Tegnells avgång. Som företrädare för ett auktoritärt parti så är det möjligen naturligt att med ryggmärgsreflexen som styråra agera på det sättet. I länder där högerextremismen fått politiskt inflytande har vi sett hur ämbetsmannaansvaret snabbt bytts ut mot regimtrogna tjänstemän vars utrymme för egna bedömningar reducerats till intet.

Till detta drama kommer sedan det faktum att moderatledaren Kristersson nu dragit ännu ett plåster. Under beteckningen att ”tramset” måste få ett slut så vill han nu budgetsamarbete med SD. Därmed har han också öppnat dörren för att sitta i samma regering som dem. Genom stegvis tillvänjning så har han nu kommit till sitt mål. Det blåbruna blocket träder fram i ljuset.

”Aldrig samarbeta med” men möjligen ”tala med” har nu blivit maktsamarbete. Det hela är enbart ett bedrägligt politiskt spel där högerledaren brutit sin heliga utfästelse till förintelseöverlevaren Hédi Fridh. Han lovade henne högtidligen att inte samarbeta med den moderniserade fascismens representanter. Men så blev det. Genom stegvis tillvänjning så ansågs det till sist moget att ta steget.

Annons

Den person, Ulf Kristersson, som marknadsfört sig som den mest eftertänksamme och analytiskt ”vuxne i rummet” öppnar dörren till finrummet för politisk makt för vår tids arvtagare till 1930-och 1940-talets fascism.

Annons

Den person som marknadsfört sig som den mest eftertänksamme och analytiskt ”vuxne i rummet” öppnar dörren till finrummet för politisk makt för vår tids arvtagare till 1930-och 1940-talets fascism. Kristersson kommer med detta handlingssätt att bli snärjd av högerextremisters politiska dagsform. Historien har många exempel på hur den s k civiliserade högern helt gått vilse när den försökt tämja högerextremister.

Såhär ser dagsläget ut i den blåbruna röran. Det är inte att beteckna som särskilt upplyftande!

Peter Hultqvist (S)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan