Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Göran Greider: Stoppa den sociala dumpingen! Om det nya skuggsamhälle som växt fram på svenska arbetsplatser.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Den rasade bron över järnvägen i Ludvika 2017. Foto: Per Frost.

Annons

”Om vi lämnar ett anbud på 10 miljoner, baserat på svenska löner och arbetsvillkor, lämnar de här företagskonstellationerna anbud på 6 miljoner” – så enkelt kan det se ut när seriösa företag konkurreras ut av skrupelfria företag som ofta hämtar sina anställda från låglöneländer i Östeuropa och inte bryr sig om några kollektivavtal.

Dala-Demokraten har intervjuat VD:n för den byggfirma i Dalarna med ett tjugotal anställda som bland annat fick ta hand om den betongbro över järnvägen som rasade samman i Ludvika för tre somrar sedan. Där hade det stora byggföretaget Skanska vunnit upphandlingen av Trafikverket – men jobbet såldes vidare till ett polskt företag. När olyckan skedde skadades tolv arbetare, sex allvarligt. Krosskador, klämskador, trauman.

Annons

Det var under Reinfeldts regeringar som alla portar för ett nytt klassamhälle öppnades: arbetskraftsinvandringen avreglerades, Arbetslivsinstitutet lades ner, F-skattereglerna förändrades och gjorde det lättare att fuska och mycket mer av det slaget.

Annons

Det var mestadels polska arbetare som råkade illa ut och många av dem fick ingen hjälp efter olyckan. Den polska arbetsgivaren hade nämligen inte betalat inte några försäkringsavgifter och heller inte upplyst arbetarna om deras rättigheter. Till tidningen Byggnadsarbeten sa en av de skadade polska arbetarna 2018: ”Vi kommer aldrig att bli som förut. Vi är skadade och klarar inte lika tungt jobb längre. Det är klart vi är oroliga för hur det ska bli. Vi har alla familjer att försörja”.

Sådär kan det se ut i byggbranschen i Sverige idag. Och i många andra branscher också: ett skuggsamhälle har uppstått. Journalisten Elinor Torp beskrev det i boken ”Vi, skuggorna” som kom förra året. Den svenska modellen faller samman när lagstiftningen gjort det mycket lättare för oseriösa företag att äntra marknaden i Sverige. Det var under Reinfeldts regeringar som alla portar för ett nytt klassamhälle öppnades: arbetskraftsinvandringen avreglerades, Arbetslivsinstitutet lades ner, F-skattereglerna förändrades och gjorde det lättare att fuska och mycket mer av det slaget.

Samtidigt är facket idag långt svagare än tidigare. Den svenska modellen byggde på ett någorlunda jämbördigt förhållande mellan arbete och kapital. Nu är det inte längre jämbördigt. Stora offentliga upphandlare letar efter de billigaste anbuden, skriver noggranna kontrakt, men saker och ting kollas sällan upp. Och så står de ibland till slut där: Papperslösa arbetare som gör skitjobben och saknar all trygghet. Och så företagare som Per Hellestig, vd på Dala Bygg och Betongteknik i Djurås, som mister uppdrag.

Annons

Annons

Stora svenska byggföretag vinner upphandlingar men gör det genom att de kan lägga ut jobben på underleverantörer som inte bryr sig om avtalsenliga löner eller arbetarskydd. Genom social dumping garanteras snabba vinster. Skrupelfriheten är således både svensk och utländsk, den finns hos vissa företag men också hos offentliga beställare som givetvis måste veta att de billigaste alternativen medför risker.

De som drabbas är utländska arbetare och mindre svenska företag och deras anställda som inte kan konkurrera och där de anställdas jobb till slut hotas. Och kanske kompetensen i en hel bransch. På sikt är det naturligtvis förödande. Därför är de seriösa företagen och svenska fackföreningar ofta rätt överens om problembilden.

Är detta den berömda ”globaliseringen”? Jag har aldrig gillat att det ordet används för det som det i själva verket är frågan: En alltmer oreglerad kapitalism, ja en kapitalism som i slutändan inte bara drabbar svenska och utländska arbetare i detta land, utan även små och medelstora företag som vill vara seriösa och följa lagar och regler.

Skuggorna växer i det svenska samhället. En av dessa skuggor var en asbetssanerare från Uzbekistan vid namn Rakhmat Akilov som jobbade åt underleverantörer på svenska byggen.

Rakhmat Akilov. Kommen ur skuggsamhället. Foto: TT.

Annons

Förhoppningsvis håller politikerna nu på att vakna upp. Finansminister Magdalena Andersson meddelade häromdagen att regeringen lägger ett förslag om att fler utländska arbetare måste betala skatt i Sverige. Syftet är att svenska företag hellre ska anställa inhemsk arbetskraft istället för att utnyttja billig arbetskraft från utlandet. Hur mycket det förbättrar läger är förstås osäkert. Byggnads Kim Söderström är osäker på om det hjälper, men det är ett steg på vägen.

Något måste hursomhelst göras. Skuggorna växer i det svenska samhället. En av dessa skuggor var en asbetssanerare från Uzbekistan vid namn Rakhmat Akilov som jobbade åt underleverantörer på svenska byggen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan