Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Ojämlikheten ökar mest i Sverige

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Enligt World Wealth Report nådde Sverige förra året en rekordnivå med dollarmiljonärer i Sverige. Från 2018 ökade dollarmiljonärerna från 129 000 till 142 000, vilket är den högsta ökningen som har skett på 24 år sedan rapporten startades.

Samtidigt som rikedomen ökar i Sverige, ökar även fattigdomen. Foto: TT

Samtidigt som rikedomen ökar i Sverige, ökar även fattigdomen. Enligt en rapport från EAPN (The European Anti-Poverty Network) har den låga disponibla inkomsten ökat från 13 till 16 procent mellan år 2008-2016 i Sverige. Enligt OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) var Sverige de landet av OECD-länderna där den ekonomiska ojämlikheten ökade mest sedan 1990.

Annons

Annons

Sverige har sedan välfärdsstaten byggdes upp, varit ett av de jämlikaste länderna ekonomiskt. Genom åren har dock Socialdemokraterna tappat fotfästet och de blåbruna har fått  mer makt. Borgerligheten som styrt mer och mer under de senaste åren - har gjort att välfärdsstaten Sverige har börjat kapitulera. Plötsligt blir det fler och fler platser i Sverige, där olika bostadsområden är som helt olika världar.

I Stockholm kan du ta bilen från Djursholm till Rinkeby på 20 minuter. I Djursholm möts du av stora hus, som små slott. Där körs fina bilar och en medellön ligger 59 procent högre än snittet i Sverige.

Vi måste göra mer för att minska de växande klassklyftorna.

I Rinkeby är segregationen ett stort problem och det är hög arbetslöshet. Där ligger medellönen under Sveriges snittlön med 42 procent.

De ekonomiska förutsättningarna skiljer sig enormt mellan boende i Rinkeby och Djursholm.

För den som bor i Djursholm är förmodligen det största ekonomiska problemet att ens granne har en ny Tesla medan man själv har en som är tre år gammal. I Rinkeby kan det i många fall handla om att få mat på bordet eller om man ska ha råd med nästa hyra.

Vi måste göra mer för att minska de växande klassklyftorna. Ett samhälle med stora klassklyftor är ett samhälle som inte mår bra. Vi måste göra fler åtgärder för att få in långtidsarbetslösa i samhället. Att ta sig in på arbetsmarknaden efter en lång tid som arbetslös är väldigt svårt, speciellt i dagens läge.

Annons

Annons

Vi bör höja skatten för de allra rikaste och samtidigt sänka skatten för de med lägre inkomster - för att jämna utan de enorma klasskillnaderna.  

För att minska de stora klassklyftorna måste vi också satsa mer på sociala åtgärder för att minska segregationen och utanförskap. Vi bör ta bort det fria skolvalet som leder till segregation istället för frihet.

Det är bara några få av många olika exempel hur man kan minska de enorma klassklyftorna i vårt samhälle.

Klasskillnader kommer alltid finnas, men ett samhälle med stora klassklyftor är ett samhälle präglat av utanförskap, segregation och oförståelse. Medan ett samhälle som är jämlikt ekonomiskt, är ett blomstrande samhälle, med gemenskap och utveckling. Är det inte ett sådant samhälle vi alla vill ha?

Erika Frank

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan