Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Barbro Engman: Att kompromissa eller inte

Krönika: Partiers agerande

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Vad kommer det att stå på valaffischerna i september 2022?

En given valvinnare borde vara att satsa på det som sedan blir vanligt mellan valen, att hitta kompromisser. Det kan därför vara bra att tydliggöra för väljarna att man är villig att kompromissa och åstadkomma långsiktigt hållbara lösningar över partigränserna.

Det är i vart fall det som partierna säger sig vilja åstadkomma och de beklagar därför varje gång de misslyckas, vilket de för det mesta gör.

Övertygelsen om att bara man tar en bit vänsterpolitik och kombinerar med lite högerpolitik så blir det en bra och hållbar mix verkar vara stark.

Men det har inte varit en lugn stund sedan kompromissernas kompromiss, januariavtalet, kom till. Ingen är nöjd och alla ber ständigt om ursäkt för vad de tvingats gå med på för att få ihop en regering.

Annons

Annons

Att både vilja och kunna kompromissa verkar de flesta partier trots allt tycka är en önskvärd förmåga som man måste besitta om man vill överleva.

Att skriva ”rösta på oss, vi är bäst på att göra avsteg från vår politik” är väl att ta i lite. Men det är precis det som man måste göra när man kompromissar.

Riksdagshuset på Helgeandsholmen i Stockholm. I det kompromissar partier ibland. Foto: Jonas Ekströmer / TT.

Fördelen med att på ett tidigt stadium förklara sig beredd att offra en del av sin politik efter valet är att man slipper anklagas för att svika sina löften.

Varje gång man kompromissar bort viktiga delar av sin politik så noteras det och det finns sedan kvar i väljarnas minneskort. Att medverka till en alltför utsmetad politik är en riskfylld väg att gå.

Ett annat framgångsrikt budskap kan ju vara, ”rösta på oss vi viker aldrig ner oss.”

Att medverka till en alltför utsmetad politik är en riskfylld väg att gå.

Den främste företrädaren för den linjen är SD tätt följt av M. SD har ägnat stor kraft åt att vara missnöjda över att de inte bjuds in till de partiöverskridande överläggningar regeringen bjudit in till.

Annons

Men när de äntligen får en inbjudan dröjer det inte länge förrän de hoppar av och meddelar att de inte tänker vika en tum från sina ståndpunkter.

SD utgår, till skillnad från de mera kompromissvilliga partierna, ifrån att de förlorar väljare om de inte står fast. M följer i deras spår och menar att en kompromiss är bra först när det inte är en kompromiss utan en seger för just deras ståndpunkter.

Nu kommer vi förstås inte att få se några sådana valaffischer. Vem vill rösta på ett parti som inte tänker hålla fast vid vad de sagt? Vi kommer nog att vilja det 2022 också.

När man i allt fler frågor utgår ifrån att om man bara mixar ihop lite blått med lite grönt och toppar med lite rött så får man en aptitlig rätt, men det blir svårare och svårare för oss att skilja på ingredienserna.

Barbro Engman

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan