Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Robert Sundberg: Den långa avvecklingen

Kärnkraften

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Den animerade filmen Den långa flykten om en grupp vildkaniner, med låten Bright eyes framförd av Art Garfunkel som ledmotiv, hade svensk premiär i oktober 1978. Samma månad sprack den borgerliga regeringen på frågan om kärnkraften.

Kärnkraft är något som två av de tre partierna i den regeringen, Moderaterna och Liberalerna, fortfarande är för. Det är det energislag de kan förespråka som inte har utsläpp av koldioxid. I brytning av uran och anläggningsarbete och annat sker dock koldioxidutsläpp.

M och L och deras partiledare drog en vers på kärnkraftens hyllningssång i en debattartikel i Dagens Nyheter måndag 27/7. En ny lag behövs på området, menar de.

Det är svårt att bygga nya verk som är mindre, menar de. Men det går att bygga nya verk med gällande lagstiftning. Att det inte görs beror på att kärnkraften är en dyr elproducent. Därför uppför inte kraftbolag nya kärnkraftverk i Sverige.

Annons

Annons

Elen är i snitt billig i Sverige. Ny el från förnyelsebara energikällor som sol- och vindkraft tillkommer kontinuerligt. Det pressar priserna på el nedåt.

Forsmark kärnkraftsverk. Reaktorerna Forsmark 1, 2 och 3. Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX.

Vattenkraft och befintlig kärnkraft finns i grunden i svenska systemet för elförsörjning. Att det varit elproblem i Götaland några gånger senaste månaderna beror på begränsad kapacitet i överföring av el. Det är på väg att byggas bort.

Sverige är också i ett internationellt system med överföring av el mellan flera länder.

Även om Ulf Kristersson och Nyamko Sabuni menar att det är modern kärnenergi de förespråkar, i en mindre sorts verk, så är det en gammal teknik i grunden och som har en ändlig råvara som bas i uranet. Brytningen av det har negativa miljökonsekvenser.

Sverige bör satsa på inte bara koldioxidfri elproduktion utan på förnyelsebar. El från solpaneler gör stora framsteg. Utbyggnaden fortskrider ganska snabbt av det. Med vattenkraften i grunden kan förnyelsebar energi utgöra en allt större del i mixen av elproduktion.

Kristersson och Sabuni blundar för kärnenergins nackdelar. De är främst riskerna för strålning i hanteringen av den och i samband med eventuell olycka. Och det är problematiken med avfallet och den långa tid som det måste förvaras.

Annons

El från ny kärnkraft är för dyrt. Därför satsar energibolag inte på det.

Annons

Sverige bör fasa ut kärnkraften ur elproduktionen de närmaste årtiondena. Om Sverige fasar ut kärnkraften bidrar inte Sverige till efterfrågan på uran och producerar inte utbränt radioaktivt bränsle.

El från ny kärnkraft är för dyrt. Därför satsar energibolag inte på det.

M och L (och SD och KD) borde vara mer konstruktiva och agera för att koldioxidutsläpp minimeras genom att mer elenergi kommer från energislag som är förnybara. Uran och dess kärnkraft är inte förnybara.

Med bättre överföring av el från vattenkraft (nya, bättre kraftledningar) och ibland renoverade anläggningar med bättre teknik kan den främsta förnyelsebara energiformen, vattenkraften, ge lite grann mer el.

Partitaktiskt har januariavtalspartiet L och oppositionsledare Kristerssons M funnit ett ämne som förenar dem, kärnkraftförespråkandet. Med det kan de markera samhörighet. Och L kan markera självständighet mot den S-ledda regeringen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan