Mora kyrka är en Sankt Olov-helgedom med trästaty av det nordiska helgonet.
Under medeltiden var också pilgrimsvandringarna till Olov den heliges grav i Nidarosdomen i Trondheim, bland annat genom Dalarna, det tredje största vallfartsmålet för Europas kristna.
För femte året i rad genomfördes därför en pilgrimsvandring från Andreasgården till den Olovskällan i Kråkberg på Olov-dagen, Olsmäss, den 29 juli, datumet för helgonets och norske kungen Olavs/Olovs dödsdag i Stiklastad år 1030.
Annons
Annons

Sankt Olovsdagens lokala pilgrimsvandrare på Badstubacksbron, med Mora kyrka i bakgrunden, på väg mot Olovskällan i Kråkberg. Svenska kyrkans gulröda korsflagga med kungakrona bärs av Timo Melakari. Foto: Lennart Sacrédeus.
Bild: Läsarbild
Pilgrimsvandring inleddes med andakt, medeltida psalmsång och sändningsord i Andreasgårdens kapell. Prästen Roland Söderberg påminde om att, likt Olov den helige, som person och samhällsgemenskap våga välja en ny inriktning och andlig väg i livet.
Med Timo Melakari i täten bars Svenska kyrkans gulröda korsflagga med kungakrona.
Väl framme vid den medeltida Olovskällan i Kråkberg, byn med Mora sockens äldsta kristna gravar, mötte ytterligare deltagare upp.
Vatten från den friska källan dracks och resterande verser sjöngs i svensk psalm 376 ”Jesus Kristus är vår hälsa” som avslutning på vallfarten.

Väl framme i Kråkberg lät sig det friska vattnet från byns medeltida Olovskälla väl smaka. Foto: Lennart Sacrédeus.
Bild: Läsarbild