Annons

Annons

Annons

Mora

Vallfart till Kråkbergs medeltida Olovskälla

För femte året i rad genomfördes en pilgrimsvandring från Andreasgården i Mora till Olovskällan.

Mora kyrka är en Sankt Olov-helgedom med trästaty av det nordiska helgonet. 

Under medeltiden var också pilgrimsvandringarna till Olov den heliges grav i Nidarosdomen i Trondheim, bland annat genom Dalarna, det tredje  största vallfartsmålet för Europas kristna. 

För femte året i rad genomfördes därför en pilgrimsvandring från Andreasgården till den Olovskällan i Kråkberg på Olov-dagen, Olsmäss, den 29 juli, datumet för helgonets och norske kungen Olavs/Olovs dödsdag i Stiklastad år 1030.

Annons

Annons

Sankt Olovsdagens lokala pilgrimsvandrare på Badstubacksbron, med Mora kyrka i bakgrunden, på väg mot Olovskällan i Kråkberg. Svenska kyrkans gulröda korsflagga med kungakrona bärs av Timo Melakari. Foto: Lennart Sacrédeus.

Bild: Läsarbild

Pilgrimsvandring inleddes med andakt, medeltida psalmsång och sändningsord i Andreasgårdens kapell. Prästen Roland Söderberg påminde om att, likt Olov den helige, som person och samhällsgemenskap våga välja en ny inriktning och andlig väg i livet.

Med Timo Melakari i täten bars Svenska kyrkans gulröda korsflagga med kungakrona.

Väl framme vid den medeltida Olovskällan i Kråkberg, byn med Mora sockens äldsta kristna gravar, mötte ytterligare deltagare upp. 

Vatten från den friska källan dracks och resterande verser sjöngs i svensk psalm 376 ”Jesus Kristus är vår hälsa” som avslutning på vallfarten.

Väl framme i Kråkberg lät sig det friska vattnet från byns medeltida Olovskälla väl smaka. Foto: Lennart Sacrédeus.

Bild: Läsarbild

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan