Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Insändare: Öppet brev till statsministern

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Stefan Löfven – kommer du ihåg Medborgarplatsen augusti 2015, när du talade om ditt Europa som inte har några gränser? Jublet steg över folkmassan. Vi kände segerns sötma – "de andras" främlingsfientliga retorik skulle inte ta över. Tillsammans med vår statsminister skulle vi besegra dem!

Den 27 augusti delas Raoul Wallenberg-priserna ut. Många pristagare har flyktingbakgrund eller arbetar med mänskliga rättigheter för flyktingar. Sju ensamkommande afghanska ungdomar har fått utmärkelser – alla hade inte uppehållstillstånd.   År 2019 talade du till pristagarna. Ditt tal gick till mitt hjärta. Tillsammans med 100 000 andra har jag sedan 2015 stött flyktingar, kämpat för deras rättigheter och skyddat dem mot myndigheterna. Du talade om delaktighet, civilkurage, mod, medmänsklighet, att inte dämpa smärtan utan elda under vreden mot förtryck och orättvisor, att förvandla vreden till mod och engagemang som kan leda till förändring av vår värld.

Annons

Annons

Du talade om vikten av att unga eldar under varandras engagemang för att förändra världen. Rasism och nazism ska bort från våra gator. Vittnesmål måste föras vidare. Jag tolkade ditt tal som riktat till oss som sedan 2015 visat civilkurage och stått upp emot den omänskliga flyktinglagstiftningen.

Vi måste bjuda hatet och rasismen starkt motstånd! Rättssäkerheten måste säkerställas

År 2015, statsminister Stefan Löfven (S) talar på Medborgarplatsen i Stockholm under en manifestation till stöd för flyktingar under parollen "Refugees Welcome. Foto: TT/arkiv

Vi som har tröstat, tömt våra plånböcker, demonstrerat, skrivit insändare, gömt, hjälpt till vidareflykt. Vi som är nära att ge upp men sedan eldar på vår vrede igen – för vi kan inte acceptera att barn, ungdomar och gamla, efter en rättsvidrig process där konventionen om mänskliga rättigheter åsidosätts, skickas till världens farligaste land. Vi dokumenterar för att framtidens ungdomar ska ta del av berättelsen – böcker, rapporter, vetenskapliga artiklar, Wikipedia. Alla som letar fakta om Afghanutlämningarna från och med 2015 ska hitta dem.

Vi vill att framtidens ungdomar blir vaccinerade mot den flyktingfientlighet som idag finns inom nästan alla partier. Vi måste bjuda hatet och rasismen starkt motstånd! Rättssäkerheten måste säkerställas. De signaler du skickar ut stämmer inte med vad du sa i dina tal. Ditt handlande har spätt på flykting- och främlingsfientlighet. Det har underblåst ett tonläge som vi i augusti 2015 var övertygade att kunna kväsa. Hade du gått med oss, hade du visat att regeringen och Socialdemokraterna inte var emot flyktingar, så hade rasisterna inte hörts så högt idag. (Jag vet att vi var tvungna att minska flyktingströmmen. Men det är en fråga om hur man förmedlar budskapet.)

Annons

Annons

Här är utdrag ur ett flygblad inför S-kongressen 2017. Det är tyvärr fortfarande giltigt, när du nu föreslår en väsentlig permanentning av den tillfälliga lagen.

Till omvärlden skickar du signaler att Sverige har glömt Per Anger, Raoul Wallenberg, Folke Bernadotte, Dag Hammarskjöld, Agda Rössel, Harald Edelstam och Olof Palme. Mänskliga rättigheter och barnkonventionen är omoderna överenskommelser som man inte behöver ta hänsyn till.

Till EU skickar du signaler att vi till varje pris ska stänga ute flyktingar från våra länder. Vi ska sträva mot en nivå som ligger nära eller under vad anständigheten kräver.

Till civilsamhället skickar du signaler att solidaritet, generositet och medkänsla är ute ur samhället och politiken. "Värna om mitt" är dagens motto.

Till Sveriges barn och unga skickar du signaler att "bry er inte om de mörkhåriga, de har ingenting här att göra".

Till Sverigedemokraterna säger du: "Ni har rätt, främmande element kan skada den svenska kulturen och bör avlägsnas."

Ingrid Eckerman, Stockholm

Grundare av nätverket Stoppa utvisningarna till Afghanistan!

Medgrundare av Stöttepelaren för ensamkommande barn och ungdomar

Ingrid Eckerman.

Annons

Annons

Till toppen av sidan