Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Barbro Engman: KD:s fängslande profilering

Krönika: KD och kriminalvård

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Kriminalitet med fokus på gängkriminalitet kommer med säkerhet att bli den stora frågan i valet. Coronaviruset som fick partierna att lägga bort stridsyxorna kommer att ersättas av frågor som passar för vassare yxor.

Vissa partier kommer att försöka övertrumfa varandra i förslag om hårdare tag. De partier som inte deltar i detta race kommer att beskrivas som verklighetsfrånvända.

Någon nyanserad debatt om kriminalitet, dess orsaker och hur man ska bekämpa den kommer icke att äga rum. En av den senaste tidens försök att sticka ut stod KD för.

Jag tror i och för sig inte att Shakespeare tänkte på Ebba Busch, KD, när han skrev ”Upp flyga orden, tanken stilla står. Ord utan tanke aldrig himlen når”.

Annons

Men hursomhelst så är det en utmärkt beskrivning av KD:s förslag att använda 1,8 miljarder kronor av våra biståndspengar till att bygga fängelser i andra länder så att vi kan få loss fängelseplatser här hemma.

Annons

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) vid riksdagsårets första partiledardebatt i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT.

Man vill ”höja den humanitära nivån” i de länder som inte respekterar mänskliga rättigheter. Som små öar av humanitet ska svenska fängelser breda ut sig och utgöra en kontrast till den omänsklighet som i övrigt gäller både i fängelserna och utanför.

SD, som tidigare föreslagit att Sverige borde hyra fängelseplatser utomlands, säger att de ska fundera på saken och kanske överge sin idé om andrahandsuthyrning.

Ebba Busch tycker också att ”Om man som utländsk medborgare är orolig över att behöva åka tillbaka till sitt hemland, och de eventuella följderna som kan bli där, då borde man kanske ha tänkt på det innan man kom till Sverige och begick allvarliga brott”.

Att uppmana alla som är i färd med att begå brott att tänka sig noga för borde i så fall kunna fungera inte bara på utländska medborgare utan även på våra inhemska brottslingar.

Att uppmana alla som är i färd med att begå brott att tänka sig noga för borde i så fall kunna fungera inte bara på utländska medborgare utan även på våra inhemska brottslingar. Denna idé om att vädja till människans bättre jag tillhör i vart fall inte kategorin hårda tag.

Annons

Annons

Man kan notera att föräldrar i alla tider har använt den modellen, men med begränsad framgång när drömmen om de pengar och den ära som ett kriminellt liv kan ge har varit för stark.

Som ett sätt att bekämpa brott från samhällets sida är detta angreppssätt hittills oprövat.

Vi borde givetvis befria andra länder från den belastning det innebär att husera svenska fångar och plocka hem de svenskar som inte tänkte sig för utan sitter av långa fängelsestraff utomlands.

Fler förslag är att vänta. Just detta kanske redan har fallit platt till marken. Enligt uppgifter till SVT har förslaget skapat splittring i KD, många skäms och vill slippa uttala sig.

Så en lärdom är väl att om inte ens det egna partiet är med på noterna kanske det är lika bra att ligga lågt även om lusten att sticka ut är stor.

Barbro Engman

Krönikör som behandlar många samhällsfrågor och ofta bostadsfrågor.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan