Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Göran Greider: Pressa C och L, Löfven!

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Löfven måste sätta press på Lööf och Sabuni i LAS-frågan.

Bild: TT

Annons

Nej, Stefan Löfven gav inget klart besked i söndagens partiledardebatt om hur hans regering tänker göra med den LAS-utredning som hotar att leda till regeringskris. Under debatten såg det dock ut som att han var mer ilsken på Vänsterpartiet, som försvarar arbetsrätten, än på Centern och Liberalerna som vill försämra den.

Det kändes sannerligen icke bra för en socialdemokrat.

Låter Löfven LAS-utredningen bli lag kommer fem miljoner löntagare att få sämre villkor och hans eget parti hamnar i konflikt med nästan hela fackföreningsrörelsen.

Det finns bara en rimlig lösning på den regeringskris som nu tornat upp sig kring frågan om arbetsrätten: Att Stefan Löfven vågar pressa Centern och Liberalerna att släppa fixeringen vid en enda utredning så att parterna på arbetsmarknaden kan förhandla fritt igen!

Annons

Annons

Att det inte blev något av parternas förhandlingar beror sannolikt väldigt mycket på att arbetsgivarna gavs en stor fördel från första början: Blir det inget går det till lagstiftning på den LAS-utredning som lagts fram. Och den är i arbetsgivarnas favör.

Löfven måste helt enkelt till slut våga ta en strid . (s) har ju själva sagt att utredningen är obalanserad - och detta upprepade Löfven i partiledardebatten - och därmed inte ens i linje med det som stipulerades i Januariavtalet om att balansen mellan parterna ska bevaras. Och då ska man ändå komma ihåg att balansen i grunden alltid ändå är till arbetsgivarnas fördel, så länge vi har det ägarsamhälle vi har.

Så sätt press på Centern och Liberalerna! Det har faktiskt hittills aldrig skett. Det är nästan så att kritiska ord om Centern och Liberalerna inte ens tillåts från partiledningens sida. Löfven bör ju dessutom se detta: Låter han LAS-utredningen bli lag kommer fem miljoner löntagare att få sämre villkor och hans eget parti hamnar i konflikt med nästan hela fackföreningsrörelsen. Det vore förödande för Socialdemokratin, ett brott både mot historien och framtiden.

Enligt Novus undersökningar vill åtta av tio ha stärkt eller oförändrad anställningstrygghet. Vad är det för faktaresistens hos Centern och Liberalerna som inte kan ta in det?!

Annons

Till saken hör ju också att Centern egentligen inte längre har någonstans att ta vägen – i alla fall inte till moderaternas famn, sedan Kristersson närmat sig SD så mycket som de gjort. Liberalerna har ett ganska risigt läge inför ett eventuellt extraval. Löfven bör ta chansen att äntligen ta en strid om Januariavtalet!

Annons

Vänsterpartiet spelar förstås oerhört högt just nu. En eventuell misstroendeförklaring som fäller regeringen kan efter många turer – talmansrundor eller extraval – till slut leda till att en högerregering ledd av Kristersson och med stöd av SD träder till. Då flyttas all politik än längre högerut och det vill knappast Vänsterpartiet.

Men det är absurt att det parti, Vänsterpartiet, som släppte igenom den sittande regeringen och utan vars stöd denna regering inte ens skulle existerat, inte tillåts att påverka politiken på något enda sätt utom det spektakulära i en misstroendeförklaring.

Löfven gav inga klara besked under partiledardebatten hur han vill göra med LAS-utredningen. Samtidigt kändes som att Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt inte heller var lika säker längre på att rikta en misstroendeförklaring mot regeringen.

Löfven har hela tiden varit för undfallande gentemot de borgerliga samarbetspartierna. Det är dags att ändra på det.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy