Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Debatt: Kärnkraft har så mycket mer att erbjuda

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

DD lördag den 17 oktober.

Annons

Göran Greider har fel på två punkter i sin ledare den 17 oktober. Vi är skapade till Guds avbild, är vi då inte gudar? För det andra, om någon kan ta hand om vårt använda lättvattenreaktorbränsle så är det vi själva, vem annars ska ta hand om det?

Annons

Annons

Vårt "kärnavfall" innehåller 96 procent återvinningsbara ämnen. Vårt "kärnavfall" kan försörja Sverige med el under många många decennier. Det som blir kvar efter andra körningen har en livslängd på runt trehundra år, det är ett hanterligt tidsspann, jämfört med tiotusen år.

Tekniken för återvinning av lättvattenreaktorbränsle finns redan att bygga (Moltex Energy, Elysium Industries, Seaborg Technologies, med flera), miljövänlig hållbar utsläppsfri energi som är oberoende av väder och vind.

Dessa nya reaktorer använder smält salt istället för vatten som värmebärare, det innebär en väsentlig skillnad vad gäller säkerheten.

Man förbjuder inte gödsel bara för att gödsel ödelade Beirut i en förödande explosion, man ser till att använda det säkert. Samma bör gälla kärnkraften

- Smält salt kokar inte som vatten gör.

- Smält salt bygger inte upp tryck i reaktorn som vatten gör.

- Smält salt kan inte sprida radioaktivitet som vatten kan.

Reaktorer med flytande bränsle i smält salt är säkra i sig själva, utan bälten och hängslen, det gör dem billigare att bygga.

Kort sagt så är reaktorer med flytande bränsle i smält salt bättre på allt jämfört dagens reaktorer.

Annons

Min önskan är att fler känner till att kärnkraft har så mycket mer att erbjuda än vad plattityderna påvisar. Man förbjuder inte gödsel bara för att gödsel ödelade Beirut i en förödande explosion, man ser till att använda det säkert. Samma bör gälla kärnkraften.

Per Engström

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy