Annons

Annons

Annons

Insändare
Debatt: Inga mobiler i skolan - om hälsan ska prioriteras

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Debatten om mobiler i skolan eller inte har pågått en tid. Det finns stöd för att välja väg genom att följa internationella beslut från Europarådet och WHO. Besluten handlar om hur mobiler och trådlös strålning påverkar hälsan och då även elevens resultat i skolan.

Tar vi till oss fakta och beslut som skyddar oss är beslutet inte svårt. Då är det enklare att besluta om en mobilfri skola. Foto: TT

Europarådet, där Sverige ingår, har 2011 i resolution 1815 gjort ett tydligt ställningstagande: "strikt reglera skolbarns användning av mobiltelefoner på skolområdet." Resolutionen går ett steg längre angående mobilstrålning, wifi och Bluetooth. Den rekommenderar: "för barn i allmänhet och speciellt i skolor och klassrum, prioritera trådbundna internetanslutningar". Där står även "Att inom departement och ministerier (som utbildning, miljö och hälsa) utarbeta riktade informationskampanjer till lärare, föräldrar och barn för att göra dem uppmärksamma på de särskilda riskerna med tidig, ogenomtänkt och långvarig användning av mobiltelefoner och andra produkter som avger mikrovågor."

Annons

Annons

Från resolutionen: "Det är fråga om en mer eller mindre potentiellt skadlig icke-termisk biologisk påverkan såväl på växter, insekter och djur som på den mänskliga kroppen, även när de utsätts för nivåer som är lägre än de officiella gränsvärdena."

Det konstateras att försiktighetsprincipen ska tillämpas och att det skulle kunna resultera i extremt höga mänskliga och ekonomiska kostnader om man inte beaktar tidiga varningar.

WHO:s enhet IARC har 2011 beslutat att gruppera elektromagnetisk strålning i grupp 2B, tillsammans med bly, DDT, formaldehyd, bensin- och dieselavgaser samt svetsrök.

Symtom som nu är vanliga hos våra barn och ungdomar är koncentrationsproblem, huvudvärk, trötthet och sömnstörning

Kompletterat med några av de symtom som mobilstrålning, wifi och Bluetooth ger enligt forskningen är vi ännu närmare valet. Symtom som nu är vanliga hos våra barn och ungdomar är koncentrationsproblem, huvudvärk, trötthet och sömnstörning.

Forskarna varnar också för kopplingar mellan trådlös strålning och barn/ungdomar med autism och adhd. Forskningen visar tydligt vad som biologiskt sker i kroppen när vi utsätts för trådlös strålning. Bland annat öppnas cellernas kalciumkanaler vilket ger upphov till fria radikaler, oxidativ stress som leder till inflammationer i kroppen. Dessutom uppstår läckage i blod-hjärnbarriären som gör att hjärnan påverkas av skadliga ämnen. Även blodet påverkas. Blodceller klumpar ihop sig redan efter några minuters exponering för strålning från trådlös teknik.

Annons

Tar vi till oss fakta och beslut som skyddar oss är beslutet inte svårt. Då är det enklare att besluta om en mobilfri skola. Och helst en skola helt utan trådlös utrustning. Datorer och läsplattor går att ansluta till fibernätet, läsplattorna genom adapters. Det är en anpassning som ska genomföras om en elev eller någon i personalen är elöverkänslig, det vill säga inte kan vistas i miljöer med trådlös strålning. Elöverkänslighet är en av staten erkänd miljörelaterad funktionsnedsättning som kan konstateras genom att mäta specifika biomarkörer i kroppen. Röntgen med en MR-kamera visar specifika avvikelser i hjärnan. Länder i Europa har lagstiftat om marknadsföringsförbud av trådlös utrustning till barn och ungdomar, krav på trådbunden kommunikation i förskolor/skolor och rekommenderar höga åldrar för att använda trådlös utrustning, ofta 14-16 år.

Att många ser mobilen som en självklar del av vardagen beror på att vi inte har nåtts av informationen ovan och inte har kunnat göra ett väl underbyggt val. Vi ser fram mot ännu fler hälsosamma skolor med nätanslutna datorer och läsplattor. Och förstås utan mobiler i skolan.

Marianne Ketti

Ordförande Elöverkänsligas Riksförbund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan