Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Insändare: Hur känns det idag Peter Hultqvist?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jag skriver till dig, inte som Borlängegrabben som jag mött hemma i stan i olika sammanhang - med Naturskyddsföreningen, med det fackliga på Domnarvet, med fredskören, med FN-föreningen, med förstamajtåget. Nej, jag skriver som ordförande i Dalarnas FN-distrikt, till dig som Sveriges försvarsminister. Men också som minister har du ju känslor som jag funderar över.

Bild: Johanni Sandén, Christian Larsen

Du vet ju att Sverige har varit drivande i freds- och nedrustningsfrågor alltsedan vi på 50-talet skrotade planerna på eget kärnvapen. Du vet att Sverige och inte minst socialdemokratin har blivit berömd runtom i världen för hela raden av modiga och kloka politiker. Jag vill nämna bara Olof Palme och Inga Thorsson men du vet att det finns många flera.

Annons

Annons

Hur kan du tro att risken minskar med den upprustning som Sverige nu deltar i?

Idag den 24 oktober har 50 stater undertecknat FN:s konvention mot kärnvapen. Konventionen togs för över två år sedan av en stor majoritet i FN:s nationalförsamling. För att den ska bli juridiskt giltig måste 50 stater skriva under. Nu är vi där – och Sverige är inte med! För första gången i FN:s historia står Sverige inte bakom en gällande FN-konvention om nedrustning! Hur känns det Peter? Du vet att Sverige var drivande bakom tillkomsten av konventionen. Du känner till hur USA agerade i FN:s korridorer inför omröstningen för att förmå länders representanter att inte rösta för.

Du vet att USA:s regering skickade brev till Svenska regeringen där man begärde att Sverige inte skulle skriva på och hotade med sämre relationer om så skedde. Du har sett hur USA nu de senaste dagarna officiellt gått ut och begärt att länder som har ratificerat konventionen ska dra tillbaka sitt godkännande. Du har inte gått in i debatten och argumenterat med alla dom som står för Sveriges traditionella säkerhetspolitik utan svängt dig med fina ord som "Den transatlantiska länken" och "militär förmåga". Visst förstår du att många vanliga medborgare ser dig som en representant för feg, osvensk medlöparpolitik, att till varje pris hålla sig väl med storebror?

Sverige har i över två hundra år stått för en utrikespolitik som sa: Sverige ska inte vara med i andras krig. Vi skaffar oss inte fiender, vi vill leva i fred med våra grannar och vi vill inte kriga i andra länder. Det stämmer inte längre Peter! Sverige är på väg att binda upp sig till USA som rustar upp för krig mot Ryssland och Kina och i de förberedelserna ingår Sverige. Du vet att Ryssland inte har något intresse av att lägga under sig Sverige men ju närmare vårt land knyts till USA:s krigsförberedelser desto större blir risken för att Sverige angrips av Ryssland om det smäller eftersom vi ligger så nära. Det är enkel matematik och det vet du!

Annons

Annons

Jag fattar inte, hur kan du tro så gott om USA att vi lägger vår säkerhet i deras knä? Du kan förstås säga att jag är Putins lakej men det tror du inte på själv. Att Trump eller för den delen Biden vill ha Sverige som kanonmat det kan jag förstå - men att Sverige skulle ställa upp på det? Runtom i världen sitter folk och bara väntar på order att dra igång ett nytt krig. Nya, obegripligt hemska vapen utvecklas hela tiden. Om det smäller igen häruppe i norr finns varken du eller jag kvar. Hur kan du tro att risken minskar med den upprustning som Sverige nu deltar i? Varför kan du inte fatta att Sveriges räddning ligger i nedrustning och gemensam säkerhet för alla? Eller vågar du inte förlita dig på att människan i grunden vill väl?

Hälsningar från

Helge Sonntag

Peter Hultqvist.

Bild: Christian Larsen

Helge Sonntag.

Bild: Johanni Sandén

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan