Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Robert Sundberg: Konservativt M nära nå makt

Konservativa blocket M, KD, SD

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors har granskat Moderaternas nya idéprogram och skrivit en debattartikel i Svenska Dagbladet om det. Han finner att en ny ideologisk riktning tas ut. Den är konservativ och yttrar sig på områden som rör nationen, kulturen / historien och familjen.

Partiprogrammet, från 2013, hade mer liberal profil. Tyngdpunkten i den ideologi M har och kallar liberalkonservativ förskjuts från det liberala till det konservativa.

Borta är det där liberala med sådant som att se positivt på internationalisering och folks rörlighet över landsgränser, som bidrog till tidigare moderatledaren Fredrik Reinfeldts uppmaning till svenskarna att "öppna era hjärtan" för personer som flyr från krig. I det konservativa med det med nationen ingår en väldigt restriktiv migrationspolitik.

Annons

En ökad skillnad mot Centerpartiet och Liberalerna uppstår i och med förflyttningen för M från liberal betoning åt konservativt håll. M närmar sig KD och SD och får en ökad idémässig samhörighet med dem.

Annons

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer och Alice Teodorescu som sekreterare i arbetsgruppen för partiets nya idéprogram. Foto: Henrik Montgomery / TT.

För några år sedan började SD-ledaren Jimmie Åkesson tala om det konservativa blocket, med hans parti, M och KD. De har nu ökade idémässiga likheter tack vare idémässiga utvecklingen av M.

I valet 2018 fick M, KD och SD 154 mandat i riksdagen, drygt 43 procent. Enligt mätningar av väljarnas partisympatier skulle de tre partierna i dag få runt hälften av mandaten i riksdagen med cirka 46 procent av rösterna.

Om Liberalerna på runt tre procent inte kommer in i riksdagen, och inte heller Miljöpartiet på strax under fyra procent, kan drygt 46 procent räcka för en majoritet av mandaten.

De fyra partierna bakom januariavtalet är S och MP i regeringen och C samt L. De samlar runt 42 procent nu i opinionen. Till det kommer V på drygt tio procent, som tolererar Stefan Löfven som statsminister.

M-politiken innehåller troligen skattesänkningar och mindre resurser till offentlig välfärd, även om politiken blivit mer konservativ rörande frågor om nation, kultur, familj och innebär en väldigt restriktiv migrationspolitik.

Annons

Regeringar brukar ha lägst väljarstöd mellan valen. Så var det fram till början av mars. Men så kom coronan att dominera i samhället och debatten och S fick ökat väjarstöd från knappt 24 procent till över 31 procent på några veckor. M och SD tappade stöd.

Annons

Sedan sjönk coronan som ämne i debatten ned och brottslighet och invandring steg under hösten. Det gynnade M och KD. Men nu har på några veckor coronan och covid-19 hamnat mer i centrum som ett problem med ökad smittspridning. Tappet för S sedan i våras verkar ha stannat upp.

I Ipsos mätning med mätperiod 12 till 22 november, ökade S en procentenhet till 26 procent. Inget annat parti ökade. Det andra regeringspartiet, MP, hade fyra procent.

Väljare som bland annat är missnöjda med försämringar i den skattefinansierade offentliga välfärden och stöder SD kan komma att få en i huvudsak moderat politik som är högerliggande liberal, i betydelsen nyliberal, i ekonomiska och sociala frågor.

Och den M-politiken innehåller troligen skattesänkningar och mindre resurser till offentlig välfärd, även om politiken blivit mer konservativ rörande frågor om nation, kultur, familj och innebär en väldigt restriktiv migrationspolitik.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan