Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Debatt: Hejda Marockos rovdrift på Västsaharas naturtillgångar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Marocko ockuperar större delen av Västsahara sedan 1975. Den 13 november 2020 bröt Marocko eldupphöravtalet mellan Marocko och Polisario Front genom att olagligt gå in med militär i den så kallade buffertzonen längs den av Marocko byggda muren, som delar Västsahara i en ockuperad och en befriad del. På grund av detta brott har Polisario Front förklarat eldupphöravtalet inte längre giltigt och tagit till vapen.

Annons

Annons

Eldupphöravtalet mellan Marocko och Polisario, som trädde i kraft 1991, skulle ha lett till en FN-ledd folkomröstning, där västsaharierna skulle välja självständighet eller integration med Marocko. Den folkomröstningen har motarbetats av Marocko och därför, 29 år senare, ännu inte ägt rum.

Vi kräver:

- att FN omedelbart agerar och förbereder för folkomröstningen om Västsaharas självständighet enligt den ursprungliga Fredsplanen från 1991

- att FN inför ett mandat för FN-styrkan Minurso att ingripa så att övergreppen mot de skyddslösa västsahariernas mänskliga rättigheter stoppa

- att den svenska regeringen tar tydlig ställning för den ursprungliga fredsplanen och emot Marockos ockupation samt verkställer riksdagsbeslutet från 2012 om ett svenskt erkännande av SADR (Saharawi Arab Democratic Republic)

Växjö Afrikagrupp

Uppsala Afrikagrupp

Ådalen Afrikagrupp

Stockholm Afrikagrupp

Linköping Afrikagrupp

Malmö Afrikagrupp

Göteborg Afrikagrupp

Falu Afrikagrupp

Gävle Afrikagrupp

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy