Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Minnesord: Hag Gunnar Andersson, en folkbildare har gått bort

Hag Gunnar Andersson i Backabro blev 93 år gammal. Han och tvillingbrodern Nils föddes i ”Näsfäbon” som Gunnar blev trogen hela livet. Genom hans bortgång har bygden lidit en stor förlust. Gunnar var vital in i det sista och hans kunskap om äldre tider var ovärderlig. Vid tillkomsten av boken ”Tofta fjärding” var han drivande, idérik och outtröttlig.

Annons

NTO, där han var aktiv hela livet startade tidigt en studiecirkel som slutfördes först för något år sedan och som resulterade i nämnda bok.

Annons

Gunnar var en idealist och föreningsmänniska av den gamla stammen och stod bland annat för föreningens bibliotek. Han var själv en läsare, nyfiken på allt runt omkring.

Han dokumenterade olika platser i bygden genom skyltar i naturen och han ledde många exkursioner. Även blomstervandringar och fågelskådningar leddes av honom.

En så mångsidig person som Gunnar borde ha fått ett kulturpris men själv var han, ödmjuk som han var, helt oförstående inför detta.

Gunnar startade sitt yrkesliv som springpojke i bygdens affär. Sedan blev Tofta Mejeri hans arbetsplats och när detta lades ner blev han byggnadssnickare. Han gick också en tid på folkhögskola.

Hela Toftbyn med omnejd sörjer en rikt begåvad och social person, känd av de flesta. Närmast sörjande är brorsdöttrar med familjer.

Ewy Björk

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy