Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Jenny Wennberg: Lita aldrig på en moderat som säger "välfärd"

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

När Nya Moderaterna formulerade sin nya identitet byggde man samtidigt den största politiska lögnen som levererats på mycket länge, den om att låga skatter och en robust välfärd går att kombinera.

I pandemin ser vi att det inte stämmer.

Lita aldrig på en moderat som säger att låga skatter och hög välfärd inte alls utesluter varandra. Det gör de. På bilden: Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Anders Wiklund / TT.

Att vi faktiskt måste välja mellan låga skatter och en hög välfärd är inte någon sosseidé. Utredning efter utredning har visat att vi måste tillbaka till 2006 års skattekvot för att vi ska kunna bibehålla välfärden ens på nuvarande nivå. Vilket handlar om bland annat personaltätheten i vården, skolan och omsorgen.

Annons

Välfärd är inte gratis, den kostar pengar och när det sker en förmögenhetsöverföring från det gemensamma till enskilda plånböcker blir det gemensamma fattigare. Det är enormt enkelt i grunden, men ändå påstår partier som Moderaterna och Kristdemokraterna att du kan få både låg skatt och full personalstyrka på mormors äldreboende.

Annons

Magdalena Andersson är optimistisk och spår att pandemin blir slutet på den nyliberala eran som präglats av låga skatter och privatiseringar. Det är tyvärr inte alls säkert. Men, det går i likhet med Magdalena Andersson att hoppas.

Vad nyliberalismen skapat är ett system som inte fungerar och en offentlig verksamhet som många upplever inte är att lita på. Det gör det också lättare att tvivla på systemet i sin helhet och minskar därför också dess legitimitet, inte minst bland de som faktiskt har ekonomiska förutsättningar att klara sig ganska hyggligt på egen hand, som väljer skolor för sina barn och köper sig sjukvårdsförsäkringar.

Klyftorna som drivits på under de senaste decennierna i Sverige har dessutom gjort oss allt mer främmande för varandras vardag, och därmed också de enorma skillnaderna som vuxit, som påverkar allt från elevernas studieresultat till vilken vård vi får.

Det har helt enkelt hänt mycket i Sverige under de senaste årtiondena som riskerar betyda att pandemin inte alls blir slutet på den nyliberala eran.

Att pandemin skakat om den svenska högern är dock uppenbart. När Ebba Busch och Kristdemokraterna KU-anmäler Lena Hallengren och Ulf Kristersson pratar om mundskydd handlar det trots allt bara om en enda sak.

Annons

Att så långt det bara är mänskligt möjligt vrida den politiska uppmärksamheten från att deras skattepolitik gör en välfärd som går att lita på omöjlig. Att deras partier hade makten i Sverige under åtta av de år som lett Sverige fram till en icke-fungerande omsorg som dödar äldre.

Annons

Under den borgerliga regeringen försvann 10 000 platser på Sveriges äldreboenden. Det är en siffra som inte förändras oavsett hur många KU-anmälningar Kristdemokraterna gör.

Att rösta på högern kommer ge oss sämre och mindre välfärd.

Något som inte kompenseras av någon 100-lapp mer i plånboken.

Vi har länge varit på väg mot ett Sverige där den som tjänar mest och utbildar sig längst får bäst skola, vård och omsorg.

Den som inte tycker det är en rimlig utveckling eller ett projekt som ska slutföras måste syna högerns lögner.

Men också ställa krav på Socialdemokraterna att återupprätta välfärden.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan