Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Minnesord: Hans Åström till minne

Hans Åström har avlidit.

Annons

Hans Åström har lämnat jordelivet. Med rottrådar i Gästrikland, var det ändå i Åsgarnsdalen i norra Folkärna som han hade sin starka hemhörighet. Hans växte upp på en bondgård i byn Krommetsbo som familjen lämnade när han var tonåring. Som ung och nygift på 1960-talet flyttade Hans och hustrun Margaretha till Västansjö. Med stort eget arbete reste de sitt vackra boningshus av timmerstommen från en gammal byggnad, allt med vidunderlig vy över nejdens sjö och skogar.

Hans Åström var yrkesverksam inom byggnadsarbete, många år inom koncernen NCC. Bland annat medverkade han i arbetet när Avesta gamla järnverk hade kommit i kommunens ägo och varsamt renoverades för ny användning som kulturlokal.

I årtionden var han engagerad i Fors IK och hela livet inom jakt och viltvård. Stolt var han över sitt guldhorn – hornet från en 18-taggad älg som han själv hade fällt – liksom över sina prisbelönta hundar. I Åsgarns bygdegårdsförening var det utedansbanan med praktiskt presenningstak som särskilt fick Hans omsorg.

Annons

Annons

För vår familj blev Hans en mycket nära vän – och som sådan också sakkunnigt bollplank i de många vägval som finns på en bondgård, inte minst gällande gamla byggnader. Min pappa Sven och Hans var ett utmärkt radarpar, och när min mamma Ann-Marie blev änka bjöds Hans till många glada kaffestunder med goda samtal.

Gemenskapen fortsatte i generation efter generation, och Hans fanns för oss, i stort och smått. När min syster Maria flyttade till Stockholm, körde Hans flyttlasset och borrade i betongen så att bokhyllorna kom upp. Tillsammans med mina söner, som gav bärhjälp, övernattade han sedan i sovsäck på golvet i den lilla ettan.

När min dotter Kristina som tonåring ville tapetsera om sitt rum, var det Hans och hon som bildade arbetslag. När jag själv i somras gav mig på fönsterrestaurering, blev Hans min guide bland verktyg och metoder. I Hans arbete var det alltid omsorg om detaljer – och glimt i ögat.

Hans Åström var en mångsidig och gedigen människa, varmt uppskattad i breda kretsar, också bland barn och unga, som han mötte genom barnbarnens idrottsutövande. Hans levde nära naturen, med jakt och spännande utfärder. Glad var han över husbilen som gav honom och hustrun friheten att fara ut i skogar, till stränder och i fjällvärld. I somras gick turen på Vildmarksvägens högsta sträckning till Stekenjokk och Stora Blåsjön. På hösten deltog han som vanligt i älgjakten i Jämtland.

Vi ska fortsätta att tala om Hans Åström. Hans verkan lever vidare.

Hans Åström var född 1939 i Ockelbo och de sista åren bosatt i Skogsbo, Avesta. Han sörjes närmast av hustrun Margaretha, barnen Jon och Malin med familjer och brodern Sören med fru.

Karin Perers

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy