Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Insändare: Bra tillfälle att göra tobaksindustrin olönsam

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jag såg partiledardebatten i TV2 onsdag den 13 januari och upplevde den vanliga munhuggningen där alla partiledare anklagade varann, i syfte att erövra eller behålla regeringsmakten.

Frågan om avveckling av tobakens skadeverkningar är en fråga som alla partier i riksdagen borde kunna enas kring. Foto: TT

Annons

Men i det allra sista anförandet förklarade en avgående partiledare att det är min röst som har den verkliga betydelsen i svensk politik. Påpekade att besluten i riksdagen alltid är kompromisser mellan de åtta partier som alla tycker olika. Det anförandet ledde plötsligt till att partiledardebatten avslutades med alla partiledare i sina bemötande av anförandet betonade värdet av de demokratiska värderingar som förenar dem i riksdagen.

Annons

Som 70-plussare i denna covid-19-pandemi, tänker jag utifrån mitt snart 50 -åriga ideella engagemang, att frågan om avveckling av tobakens skadeverkningar är en fråga som alla partier i riksdagen kan enas kring (Tobacco Endgame 2025). Detta genom att vidta nödvändiga åtgärder mot tobaksindustrins destruktiva affärsverksamhet.

Tobakens skadeverkningar handlar inte bara om hälsa, utan också om miljö. Fimpar och snuskuddar är den dominerande nedskräpningen och tobaksindustrin är bland de bolag som skövlar regnskogarna i till exempel Amazonas.

Därtill är nikotinberoendet, som är tobaksindustrins hela affärsidé, ofta inkörsporten till andra droger och den kriminalitet som är dess följder.

Nu i coronatid, med alla nödvändiga restriktioner, är det ett gyllene tillfälle att göra nödvändiga livsstilsförändringar.

Att vidta åtgärder för att göra tobaksindustrin olönsam skulle vara enorm ekonomisk vinst för oss alla, utom för tobaksindustrin. För de som jobbar i tobaksindustrin läggs lämpligen ett stödpaket som syftar till att de som nu jobbar i tobaksbranschen erbjuds jobb som syftar till hjälpa människor att bli fri från nikotinberoendet.

Gott Nytt Tobaksfritt År!

Bo Hellgren

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan