Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Svensk skola har blivit ett experiment

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En skola som sätter rättvisa och kunskap före vinstintresset kommer att gynna alla elever och hela samhället.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Svensk skola har blivit ett experiment på bekostnad av våra barns utbildning. Miljöpartiet är djupt oroliga över vilket samhälle vi kommer få om vi låter den här utvecklingen fortsätta.

Så länge elever går ut grundskolan utan behörighet till gymnasieskolans nationella program är det direkt stötande att inte varenda skattekrona avsedd för skolan stannar i skolan.

Friskolereformens tanke var god: Att kunna välja en pedagogik som passar barnet bra. Men det blev fel

Friskolereformens tanke var god: Att kunna välja en pedagogik som passar barnet bra. Men det blev fel.

Nu dominerar stora aktiebolag som riktar in sig på att rekrytera de mest lönsamma eleverna och på så vis segregerar våra barns skolor. Det är hög tid att göra om och göra rätt.

Annons

Annons

Miljöpartiet står redo att stoppa vinsterna i skolan. Problemet? Riksdagens blå och bruna partier går hellre aktieägarnas intressen. De vill behålla ett system som inget annat land i världen anser lämpligt för våra barn. Även svenska folket vill stoppa vinstjakten, men röstar på partier som inte vill det.

Om problemen i utbildningssystemet ska gå att lösa måste de borgerliga partierna börja sätta barnen i centrum för utbildningspolitiken. Vad måste då ske? Skolvalet måste bli fritt och rättvist. Först då kan skolsegregationen minska.

Oavsett när på året ett barn är fött eller vilka föräldrar det har ska det ha samma chans. Skolpengen måste spegla att kommunala skolor tar ett större ansvar genom att alltid ha platser öppna för alla barn oavsett om det är lönsamt eller inte – barn som bor längst ut i byarna och barn vars friskola just gått i konkurs. Barn som har det allra tuffast måste ges bättre förutsättningar, främst i form av utbildad och erfaren personal.

En skola som sätter rättvisa och kunskap före vinstintresset kommer att gynna alla elever och hela samhället. Inget ojämlikt skolsystem finns i världstoppen. Miljöpartiet står redo att göra de förändringar som krävs. När ska de borgerliga partierna vakna?

Annika Hirvonen, (MP)

Annons

riksdagsledamot, utbildningspolitisk talesperson

Kerstin Lundh (MP)

Regionråd Miljöpartiet de gröna i Dalarna

Aron Knifström (MP)

ordförande Miljöpartiet de gröna i Dalarna

Maj Ardesjö, (MP)

ordförande Miljöpartiet de gröna i Falun

Göran Petri, (MP)

ordförande Miljöpartiet de gröna i Leksand

Yvonne Johansson, (MP)

ordförande Miljöpartiet de gröna i Smedjebacken

Mikael Morin, (MP)

ledamot BUN, Miljöpartiet de gröna i Borlänge

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy