Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Kvinnor behövs för att klimathotet ska tas på allvar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Historien är överfull av arga män och det är endast tack vare kvinnokamp man lyckats modernisera det patriarkala samhället – men inte i tillräckligt hög utsträckning.

Kvinnor behöver ta ett steg framåt för fortsatt utveckling och för att klimathotet skall tas på allvar. Vi har levt över våra tillgångar och vi står inför ett klimathot som inte kommer att lösas utan solidaritet, tilltro och ansvar. Ojämlikheten i landet äter oss och förutsättningarna för samhället att kunna hålla ihop och utvecklas hotas.

När utvecklades Sverige positivt och när blev Sverige det land som sedan blev så älskat? Jo, när vi fick allmän rösträtt, när folk organiserade sig i fackföreningar och när vi kämpade tillsammans. När kvinnor fick möjlighet att påverka utvecklades skola, äldreomsorg, föräldraförsäkring och barnomsorg. Utan vår historiska kvinnokamp hade vi varit kvar i total ojämlikhet, fattigdom och elände. Männen – med några tusen år av misslyckanden genom religiöst förtryck, feghet, våld och vilsenhet kommer inte att ta oss framåt i utvecklingen.

Annons

Annons

Vi ser med förskräckelse på det som nu sker med egoism, nationalism och manlig dumhet

Vi ser med förskräckelse på det som nu sker med egoism, nationalism och manlig dumhet.

I USA drog nyligen paramilitära grupper runt på gatorna med automatvapen, till synes redo att gå i strid, men mot vad? Demokratin, lika värde, för den vite mannens rätt eller bara för att få utlopp av bitterhet och få vara i händelsernas centrum? Det påstås att män uttrycker sig genom handling. På vilket sätt är mindre viktigt, men det dem gör är ofta av stor vikt. Detta påstående tycks stämma väl även i detta fall då dessa vilsna själar är av manlig majoritet – även om det självfallet också finns kvinnor som lockats.

Här hemma i Sverige kan vi se allt mindre av sammanhållning, solidaritet och gemensamma visioner.

Det är jaget före laget. Tryggheten i samhället med sjuk- och arbetslöshetsförsäkringar försämras i takt med sänkta skatter och allt fler marknadslösningar. Anställningstryggheten är på väg att försämras ännu mer – detta trots ett ökat antal löntagare utan grundläggande trygghet. Vi har en växande gigekonomi och mängder av andra osäkra anställningsformer, medans omfördelningen har varit enorm till de redan rikas fördel.

Det förs en politik som skapat ojämlikhet mellan individer och mellan kvinnor och män. En politik som missgynnat de resurssvaga, vilket inte sällan är just kvinnor.

Annons

Hållbarhet, solidaritet och fred kan endast upprätthållas om kvinnor kliver fram och tar större plats.

Klimatnödläget och ojämlikheten är ett faktum och kräver omedelbara insatser av oss alla – men vi sätter vår tillit till kvinnor, som till skillnad från männen har en annan historia. Män startar krig, förtrycker, tar till våld, begår övergrepp, skjuter – men visst finns det även otrevliga exemplar av kvinnor. Typ en på tusen.

Annons

EU har utlyst klimatnödläge, FN:s generalsekreterare varnar för kollektivt självmord och 11 000 forskare ifrån 153 länder vädjar om att ta allvaret på allvar. Det är inte omöjligt att se vart vi är på väg om samhällsutvecklingen inte vänds. Inom sju år har vi passerat den gräns för koldioxidutsläpp vi aldrig fick passera. Vi behöver ställa om samhället och ändra vårt beteende globalt och detta på några få år. Det räcker inte med lika förutsättningar för kvinnor och män. Detta av det enkla skälet att de manliga strukturerna så ofta är norm.

Cassandra Solback

föreläsare i samhällsfrågor

K-G Wanngård

föreläsare i välfärdsfrågor

Cassandra Solback, föreläsare i samhällsfrågor .

K-G Wanngård, föreläsare i välfärdsfrågor.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy