Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Insändare: Kontantlöst samhälle – en katastrof

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jag föddes i slutet på 30-talet, växte upp och fick så småningom arbete och avlöningar. Min ekonomi hanterade jag med mynt och sedlar som jag för det mesta förvarade i plånboken som jag införskaffat för en billig penning. Flera har det blivit genom åren och plånboken med kontanter är alltid med när jag går ut.

Det var så himla bra, mina inköp kunde jag slutföra direkt på plats, jag tog bara fram plånboken och betalade med kontanter. Alla tog emot mina sedlar och mynt utan att protestera, men så är det inte längre.

Annons

Allt fler nekar att ta emot sedlar och mynt. Antalet butiker, restauranger, hotell och gym som inte tar emot kontanter ökar hela tiden, något som bidrar till att kontanthanteringen minskar och ersätts med kortbetalningar och swish i stället.

Annons

Staten bör ingripa och lagstadga att alla måste acceptera sedlar och mynt som betalning för varor och tjänster, anser insändarskribenten. Foto: TT

Minskad kontanthandel är ett av argumenten som riskerar att Sverige blir det första (och enda?) kontantlösa landet i världen om inte staten ingriper och lagstadgar att alla måste acceptera sedlar och mynt som betalning för varor och tjänster.

Danmark har en lag där i princip alla bemannade affärer måste ta kontanter. Norge har en lag där alla näringsidkare är skyldiga att ta emot kontanter. Sverige borde skyndsamt följa Danmark och Norges exempel och med lag tvinga alla näringsidkare att ta emot kontanter.

Utan kontanter står vi oss slätt den dagen strömmen går, kortterminalerna slutar fungera eller illasinnade aktörer stör våra betalsystem. Med kontanter är vi betydligt tryggare.

Vad som däremot står klart är att smidigheten som betalkort och andra betalningsteknologier fört med sig att svenska konsumenter inte längre behöver kontanter i vardagen, men för de digitalt okunniga och vid en krissituation där elektricitet och internetuppkoppling är utslagna spelar kontanter en viktig roll eftersom de fortfarande fungerar i de flesta fall. Många har svårt att bli accepterade som kunder hos banker, till exempel hemlösa, som är över 33 000 enligt Socialstyrelsens mätning, nyanlända invandrare är rätt många och deras liv skulle bli ännu svårare utan kontanter. Till denna grupp kommer även vissa pensionärer, funktionshindrade och andra som kanske har svårt att rent praktiskt hantera eller förstå tekniken. Även turistnäringen och andra torde påverkas negativt om kontanterna försvinner. Kontanter hjälper även barn att lära sig vad det innebär att ha pengar och deras värde.

Stig Wiklund

Stig Wiklund. Foto: arkiv

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan