Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Debatt: "Är det verkligen rätt att jaga och döda lodjur?"

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I en intervjustudie gjord av bland andra Docent Joakim Norberg vid Örebro universitet fick tolv jägare svara på frågor om vad de upplever vid jakt. Enligt dessa tolv jägare var själva dödandet det viktigaste i jakten. Naturupplevelser var också viktigt, men som bakgrund till själva dödandet.

Den 1 mars släpps skarpa jakthundar lösa i naturen att jaga Sveriges populäraste djur – lodjuret, som inte borde jagas alls. Foto: Jan Collsiöö/TT

Jakten upplevdes som en tävling med djuret där själva dödandet kändes som en klimax och därefter var jägaren i eufori. "Ju mer man jagar desto mer vill man jaga". Enligt dessa tolv jägare skapar jakten ett beroendetillstånd och beskrivs som den ultimata mänskliga upplevelsen.

Annons

Stanna upp och tänk efter en stund! Hur var det nu med lodjuret som dödades, eller haren, räven eller rådjuret? Hur upplevde de jakten?

Annons

För djuren är jakten på allvar och de får betala med sitt liv för något som av vissa jägare beskrivs som "en upplevelse av fullständighet". Det är inte svårt att föreställa sig vad djuret kände – rädsla, skräck, ångest, stress, smärta…

Har vi människor inte kommit längre än så här i fråga om moral och etik?

Har vi människor inte kommit längre än så här i fråga om moral och etik? Den 1 mars släpps skarpa jakthundar lösa i naturen att jaga Sveriges populäraste djur – lodjuret.

Licensjakten på lodjur inleds. Lodjuret är fridlyst, det borde inte jagas alls. Jägaren kan genom ett citesintyg behålla skinnet. Alltså är jakten en troféjakt. Att jämföra med troféjakt på tigrar.

Vid tidpunkten för jakten åtföljs lodjursmamman av sin årsunge som är cirka nio till tio månader gammal. Lodjuren jagas av lösa hundar tills de inte orkar mer och klättrar upp i ett träd för att freda sig. Hundarna vaktar under trädet så att lokatterna inte kan fly. Jägaren kan gå fram till trädet och skjuta ner de försvarslösa djuren.

Fällor tillåts även i vissa län. Det är en mardröm för ett vilt djur att bli instängd i en fälla. Lodjuret river av sig klorna i desperata försök att ta sig ut. I magen på lodjur som suttit i fälla har man hittat träflis.

Varför jagas lodjur? Ofta menar man att lodjuren tar renar eller får. Men borde inte ansvaret ligga på djurägare att se efter och vakta sina djur bättre? Renar lämnas utan tillsyn på en yta av halva Sverige. Hur kan man begära att lokatterna ska förstå att dessa renar tillhör människan?

Annons

Intressant och positivt i undersökningen är ändå att de tolv jägarna redovisade att de även hade känslor av skam, äckel, skuld. Obehag upplevdes när man närmade sig något som var dött. Skuld inför att ha dödat ett djur.

"Är det verkligen rätt att döda en annan varelse". Den fråga ansvariga myndigheter bör ställa sig är: "Är det verkligen rätt att jaga och döda lodjur?". Svaret måste bli – NEJ.

Annika Anastassiou

styrelseledamot i Jaktkritikerna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan