Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Robert Sundberg: Hustvist ger Busch lägre förtroende

Förtroende för partiledare

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Mätningar av förtroende för partiledare är det svårt att veta vad de mäter och betyder. Mätningar rörande väljares partisympatier är säkrare att veta vad de mäter och betyder. De gäller samma typ av val, av parti, som på riktigt. Att välja vilken partiledare man har förtroende för finns det inga val för.

Om en förtroendemätning har ett anmärkningsvärt resultat, i förändring eller nivå för en partiledare, kan det dock vara befogat att ta upp det.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Foto: Claudio Bresciani / TT.

Dagens Nyheter kom med en sådan mätning nyligen (webb 25/2) gjord av Ipsos. Kristdemokraternas ledare Ebba Busch får i den kraftigt minskat stort förtroende, från 34 procent i förra mätningen, i april, till 22 procent. Det är största tappet i förtroende som Ipsos mätt på 21 år. 71 procent har litet förtroende för Busch. 7 procent är osäkra.

Annons

Annons

Anledningen är den tvist om ett köp av ett hus som Busch är inblandad i. Den är nu föremål för en rättslig bedömning. Utan att ta ställning i sakfrågan har Ebba Busch framstått som att hon går hårt fram mot säljaren, en 81-årig man, gällande att driva sin linje om köpet. Och det är att det ska genomföras enligt ingånget avtal trots att den 81-årige mannen inte vill det.

Busch anser sig ha rätt enligt lagen och anser att den ska gälla också för en partiledare. Även om det är så ges ett intryck att hon går hårt fram i hustvisten mot den 81-årige mannen.

Busch anser sig ha rätt enligt lagen och anser att den ska gälla också för en partiledare. Även om det är så ges ett intryck att hon går hårt fram i hustvisten mot den 81-årige mannen. Att Kristdemokraterna vill ha en profil av att de värnar äldre personer och äldreomsorg gör att intrycket blir särskilt negativt för Busch och KD.

Den bilden har påverkat många väljare att tappa förtroende för Kristdemokraternas partiledare. Även KD har senaste månaderna fått minskat väljarstöd.

Statsminister Stefan Löfven (S) tappar i förtroende i samma mätning, från 44 procent till 39, men har ändå störst förtroende bland partiledarna. Tätt efter är dock moderatledaren Ulf Kristersson på 37 procent, en uppgång från 32 procent för tio månader sedan.

Annons

Vad siffrorna gällande förtroende säger är oklart. Under lång tid har borgerliga partiledare haft lättare att få högt förtroende eftersom andra borgerliga väljare än de egna uttalar förtroende för dem och ibland, som nu en tid i M- och KD-ledarnas fall, även SD-väljare.

Ytterst få av borgerliga väljare eller SD-väljare uttalar stort förtroende för S-ledare eller ledare för V eller MP. De klarar sig därmed sämre i denna typ av mätningar.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan